Borůvková galetka se sýrem mascarpone

Vystaveno:

Galette neboli česky galetka je název pro takový typ koláče, který není pečený ve formě nebo který je plochý a kulatý 🙂 Pokud máte doma hodně borůvek, rozhodně doporučuju zkusit tuhle parádičku!

Na 1 ks o průměru 20 cm
  • 1 dávka pâte brisée sucrée
  • 2 hrnky borůvek
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce mandlové mouky (nemusí být)
  • 2 lžíce strouhanky
  • 1 lžička vanilkové pasty nebo semínka z 1 vanilkového lusku
  • šťáva z ½ citrónu
  • 2 lžíce třtinového cukru na posypání
  • 5 lžic sýru mascarpone
  • další mascarpone na servírování

Na potření

  • 1 vejce
  • 1 lžíce vody
  • špetka soli
Postup

Jak správně na křehké těsto se dozvíš zde. Až si přečteš rady, můžeš se pustit do tohoto skvělééého receptu, na který nepotřebuješ ani formu na koláč!

V misce smíchej borůvky s citrónem, vanilkou, cukrem, mandlovou moukou a strouhankou. Vejce s vodou a solí rozkvedlej. Nech stranou na pozdější použití.

Odpočinuté těsto vyndej z lednice a nech 10 minut stát. Poté ho vyválej na průměr cca 30 cm a výšku 6 mm (podsypávej hladkou moukou). Přendej ho na pečící papír. Na takto připravené těsto opatrně namaž mascarpone a nech asi 5 cm okraj. Na sýr nanes borůvky a nech vůči němu asi 1 cm okraj.

Postupně přehni okraje přes borůvky, potři vejcem a posyp cukrem. Opatrně přendej na plech a nech odpočinout v lednici 30 minut.

Troubu si zapni na 180 stupňů a peč 40 – 50 minut, dokud nebude povrch krásně zlatavý. Vyndej z trouby a nech zcela vychladnout. Vychladlou galetku rozkroj na 6 – 8 kousků a na každý dej malý „kopeček“ mascarpone.

Dobrou chuť 🙂