Kuře na indický způsob z M&S potravin

Vystaveno:

Kdo by neměl rád pečené kuře. Ozvláštněte si ho voňavým indickým kořením a překvapte tak osazenstvo u stolu.

Potřebujete
  • Celé kuře s kůží – kolem 1,5 kg
  • 150 g másla na marinádu + 100 g másla pod kůži a na pečení
  • 1 lžíce mletého koriandru
  • 1 lžíce kurkumy
  • 2 lžicky mletého římského kmínu
  • 2 lžičky mletého chilli
  • 2 lžicky garam masaly
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • Sůl
  • 2 lžičky zázvorovo – česnekové pasty
  • Šťáva z ½ citrónu
Postup

Máslo na marinádu rozpusťte na pánvičce a přidejte koření (koriandr, kurkumu, kmín, chilli, garam masalu a pepř) a nastrouhaný zázvor s česnekem. Lehce orestujte, přidejte citrón a dejte stranou. Kuře řádně osolte – i zevnitř. Jenom správným osolením dosáhnete nejlepšího efektu. Nyní nakrájejte máslo na silnější plátky a opatrně ho vložte kuřeti pod kůži – nejdříve na prsa, zbytek na stehna. Nyní kuře potřete připravenou marinádou, nezapomeňte zajet i dovnitř. Svažte zadní nohy ohnivzdorným provázkem a marinujte v lednici minimálně tři hodiny, ideálně přes noc.

2 hodiny před pečením kuře vyndejte na linku, aby dosáhlo pokojové teploty. Vložte ho do pekáče, podlijte trochou vývaru nebo vody a přidejte zbylé máslo, které se nevešlo pod kůži.

Pečte v troubě na 180 stupňů asi 45 minut přikryté alobalem nebo poklicí. Po této době kuře přemístěte na rošt trouby a pekáč vložte pod něj (položte ho na spodek trouby). Polijte ho trochou šťávy z pekáčku a pečte dalších 30 minut na 220 stupňů. Kontrolujte teplotu vpichovým teploměrem. Až bude mít kuře 77 stupňů, je hotové. Přendejte ho na tác, přikryjte alobalem a nechte ho odpočívat 10 – 15 minut. Do té doby do něj nepíchejte, jinak vyteče všechna šťáva.

Podávejte s dušenou zeleninou a naanem nebo rýží basmati 🙂

Dobrou chuť 🙂