Steak bowl

Vystaveno:

Zase píšu recept a koukám, jak je dlouhej. Vůbec se toho ale nebojte, je to opravdu snadný! Mrkněte nejdřív na video, uvidíte sami, že to zvládnete levou zadní 🙂 Jinak musím říct, že jsem si v poslední době obecně všechny „bowls“ oblíbila. Ať už je to smoothie bowl, Buddha bowl nebo steak bowl, můžu si tam vlastně dát cokoliv mám v lednici a vypadá to krásně. O chuti ani nemluvím!

Na 2 porce potřebujete
  • Vyzrálý hovězí steak 300 g (rib eye, flank, svíčková)
  • Olivový olej
  • 30 g másla
  • Sůl, pepř
  • Snítka rozmarýnu nebo tymiánu
  • 2 vejce
  • Rostlinný olej (cca 3 lžíce)
  • Cherry rajčátka
  • Kadeřávek
  • Oblíbený salát (rukola, polnížek, římský nebo mix)
  • 2 vejce
  • 1 avokádo
  • ¼ květáku nebo brokolice
Postup

Maso by mělo mít pokojovou teplotu. Vyndejte ho na linku klidně 2 hodiny před přípravou, 30 minut je málo. Studené maso dostane teplotní šok a bude nenávratně tvrdé.
Troubu si rozehřejte na 200 stupňů. Pánev vhodnou do trouby rozpalte na nejvyšší stupeň (bez oleje). Steak lehce potřete z obou stran olivovým olejem a položte na suchou rozpálenou pánev. Opékejte, dokud se maso samo nepustí, poté otočte a opékejte ještě minutu. Ke steakům během smažení přidejte ještě snítku tymiánu (či rozmarýnu), máslo a vložte do trouby. Maso propečte ideálně na medium rare.

Teploty jsou uvedeny níže, trvá to kolem 3 minutek, ale záleží, jak velké steaky máte. Proto je super mít doma digitální vpichový teploměr, který upotřebíte i na jiné druhy masa. Díky tomu vaše maso už nikdy nebude vysušené. Steak vyndejte z trouby, přendejte na talíř a volně přikryjte alobalem. Nechte ho 5 – 10 minut odpočinout.

Mezitím si připravte zeleninu. Květák nebo brokolici s kadeřávkem uvařte v páře. Stačí do hrnce napustit 3 – 5 cm vody a na pařáčku nechat zeleninu asi 7 minut dusit pod pokličkou, dokud nebude hezky křehká. Dejte pozor, kadeřávek bude nejspíš dříve hotový. Já to řeším tak, že ho přidám o 3 minuty později.

Avokádo zbavte pecky, lžící vyloupněte ze slupky a nakrájejte na plátky. Rajčátka překrojte na poloviny. Vejce můžete připravit na několik variant. Sázené, na hniličko nebo třeba ztracené. Já jsem zvolila sázené 🙂 Na pánvi rozehřejte rostlinný olej (já ráda používám arašídový, má vysoký bod zakouření) a rozklepněte na něj vejce. Až bude bílek hotový, opatrně vyndejte z pánve. Salát propláchněte a smíchejte se dvěma lžícemi extra panenského olivového oleje.

Steak osolte, opepřete a nafilírujte – nakrájejte na tenké plátky. Do širší misky / hlubokého talíře vsypte salát a kolem dokola navrstvěte všechny suroviny. Maso, květák, avokádo, rajčátka a navrch vejce. Nakonec vše osolte a opepřete.

Jako „zálivku“ jsem použila šťávu z masa a navrch jsem použila majonézu s citrónovou kůrou. Záleží ale na vaší chuti, můžete například použít jen extra panenský olivový olej nebo si udělat vaši oblíbenou zálivkou (hořčičnou, asijskou s pastou tahini apod.). Pokud máte doma seznam, posypte si jim vejce, vypadá to krásně a chutná to ještě lépe.

 

Propečenost hovězích steaků

51 stupňů rare
54 – 56 stupňů medium rare
61 stupňů medium

Také existuje blue rare, což je maso, které je opečené pouze na okrajích a uvnitř úplně syrové. Poté se také můžete setkat s propečením medium well a well done. Takto vysoké stupně propečení nedoporučuji, především u prorostlejších steaků. Čím více steak upečete, tím je tužší a sušší.

Dobrou chuť 🙂