Táťkovi utopenci

Vystaveno:

Nejdříve si pojďme říct, co je vlastně špekáček a jaký je rozdíl oproti buřtu. Buřt může podle zákonů a vyhlášek v ČR bohužel obsahovat cokoliv – tedy i maso bez masa 🙁 Proto při koupi dejte pozor a kupujte vždy pouze špekáčky. Ty jsou v Čechách alespoň chráněny vyhláškou. Podle původní receptury by se měl skládat z 50 % hovězího zadního masa z mladých kusů, z 20 % vepřového výřezu bez kůže a 30 % na kostičky nakrájeného špeku (odtud pochází i název) a měl by být kořeněn česnekem, pepřem, případně i trochou muškátového oříšku. Později nastaly určité změny a dnes upravuje recepturu vyhláška č. 326/2001 Sb., která předepisuje, že špekáček může obsahovat pouze hovězí, vepřové a telecí maso (ne strojově oddělené). Podíl masa musí být nejméně 40 %, obsah tuku maximálně 45 %. Za sebe bych ještě dodala, že by neměly obsahovat více než 2,5% soli. Nespoléhejte ale na to, že všichni tohle poctivě dodržují. Koukejte na etikety nebo si je u svého řezníka nechte ukázat. Jestli mohu doporučit, zajděte do Presto Meat Marketu na Karlíně, zatím jsem nikde nejedla lepší špekáčky! 🙂

Na 1 velkou zavařovačku (viz obrázek)
  • 2 l vody
  • 300 – 400 ml kvasného octa (záleží na vaší chuti)
  • 2,5 lžičky soli
  • 2 lžičky mletého černého pepře
  • 10 kuliček černého pepře celého
  • 10 kuliček nového koření
  • 8 bobkových listů
  • 6 – 8 velkých cibulí
  • 15 – 20 špekáčků (podle velikosti)
  • Sůl, pepř, kajenský pepř (nebo pálivá paprika) na dochucení špekáčků
Postup

Vodu smíchejte s octem a kořením. Přiveďte na středním plamenu k varu a nechte svařovat asi 2 minuty. Poté sundejte z plotny a nechte zcela vychladnout. Cibuli oloupejte a jednu čtvrtinu nakrájejte na půl plátky (do špekáčků), zbytek na kolečka (do sklenice). Velkou sklenici vystelte cibulí a přidejte pár kuliček celého pepře.

Špekáčky oloupejte a podélně rozřízněte co nejvíce tak, aby zůstaly stále vcelku. Takto připravené špekáčky zevnitř řádně osolte, opepřete a přidejte kajenský pepř (podle vaší chuti a požadované ostrosti, já dávám spíše méně, jen tak na chuť). Do každého špekáčku zandejte trochu cibule nakrájené na půl plátky a začněte je vrstvit do sklenice vystlané cibulí. Až budete mít první patro hotové, opět vytvořte „postel“ z cibule a vytvořte další špekáčkové patro 🙂 Až budete mít hotovo, vlijte do sklenice připravený lák. Nezapomeňte ho zamíchat, aby vám na spodu nezbyl pepř a další koření.

Sklenici zavřete a nechte odležet v lednici minimálně týden – zkuste to vydržet, stojí to za to! 🙂

Dobrou chuť 🙂