Velikonoční cheesecake

Vystaveno:

Velikonoční dortíky jsou na blogu už dva, a proto mě napadlo udělat jednudušší verzi formou cheesecaku. Myslím, že výsledek je roztomilý a pro ty z vás, kdo mě ještě nesledují na Instagramu – do dnešních 17:00 soutěžíme o velikonoční dobroty od Marks and Spencer, které mi zbyly právě z velikonočního focení 🙂 Odkaz na můj IG najdete zde na blogu (buď vpravo nebo dole :-))

Na formu 15 -17 cm potřebuješ
  • 260 g máslových sušenek
  • 150 g másla
  • Vanilkový lusk / přírodní vanilkový extrakt
  • 600 g cream cheese / mascarpone
  • 200 g crème fraîche (vysokotučná zakysaná smetana)
  • cca 200 g pudrového cukru (podle chuti)
  • 150 g čokoládových vajíček
Postup

Zda použijete mascarpone nebo cream cheese nechám zcela na vás. Na krémovém sýru někomu občas vadí přirozená slanost, na mascarpone zase mastnost. Můžete použít i kombinaci, pouze dbejte na to, aby všechny suroviny měly stejnou teplotu, jinak se srazí.

Nejdříve si připravte korpus. Sušenky rozdrťte najemno (válečkem v pytlíku, paličkou v misce, v mixéru..), máslo nechte rozpustit v rendlíku a smíchejte dohromady. Rovnoměrně naneste do formy, upěchujte rukama a dejte ztuhnout do lednice minimálně na 1 hodinu.

Krémový sýr / mascarpone a crème fraîche vyšlehejte v robotu (balonová metla) nebo ručním šlehačem dokud se nespojí (trvá to max 3 minuty, nesmí se přešlehat). Přidejte vanilkovou esenci / semínka z vanilkového lusku a nasekaná čokoládová vejce (část celých vajíček si uschovejte na ozdobu). Už jen ručně promíchejte. Na závěr postupně přidávejte cukr – oslaďte podle chuti. Směs naneste na ztuhlý korpus a dejte zpět do lednice. Nechte ztuhnout ideálně přes noc nebo alespoň 3 hodiny. Až budete cheesecake vyndávat z formy, doporučuji nahřát strany, půjde to samo. Formu můžete také vyložit pečícím papírem nebo fresh fólií.

Před podáváním dortík ozdobte celými vejci 🙂

Dobrou chuť 🙂