Zavařované okurky

Vystaveno:

Já vím, že každý říká, že má nejlepší nakládačky, ale tyhle jsou opravdu nejlepší 😀 Jsou přímo od mojí babičky a už odmalička si pamatuju, že k nám chodily sousedky pro recept, návštěvy si ho opisovaly než šly domů a i mamka ho rozdávala v práci. Tak na tom možná něco bude – koneckonců – vyzkoušejte a uvidíte 🙂

10 – 15 sklenic (podle velikosti)
  • Asi 80 malých okurek (nakládaček)

Na lák

  • 700 g cukru krupice
  • 120 g soli
  • 5 kuliček celého pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 hřebíčky
  • 2 bobkové listy
  • Špetka tymiánu (sušeného)
  • 3 stroužky česneku
  • 3 litry vody
  • 1 litr octa

Na plnění

  • Kopr
  • Mrkev
  • Cibule
Postup

Okurky řádně očistěte. Do vody s octem přisypte sůl, cukr, přidejte koření, česnek a přiveďte k varu. Vařte 5 minut a nechte vychladnout. Cibuli a mrkev nakrájejte na kolečka.

Sklenice sterilizujte, naplňte okurkami, snítkou kopru, pár kolečky mrkve i cibule. Zalijte vychladlým lákem (téměr po okraj, měl by tam zbýt 1 – 2 cm) a zavřete sklenice.

 

Zavařování

Do velkého hrnce postavte sklenice, napusťte vodou do 3/4 a přiveďte k varu. Okamžitě ztlumte plamen na nejméně a nechte 10 minut „vařit“. Teplota by měla být max. 100 stupňů. Po této době sklenice vyndejte na suchou utěrku a postavte je víčkem dolů. Nechte je takto zcela vychladnout a poté skladujte na suchém a tmavém, chladnějším místě.

Dobrou chuť 🙂