Bramborový buřt guláš

Vystaveno:

Buřt guláš je super rychlovka, která pořádně zasytí a není finančně náročná. Použijte vývar, kajenský pepř, kvalitní špekáčky a úžasný výsledek je zaručený.

Potřebuješ:
  • 500 g brambor
  • 400g špekáčků*
  • 1 ks kvalitní klobásy
  • 2 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička (středně pálivá)
  • 1 lžíce mleté papriky
  • ½ lžičky kajenského pepře (nebo pálivé papriky, mletého chilli..)
  • 700 ml vývaru
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • sůl, pepř
  • 50 g másla
  • Řepkový olej (či jiný rostlinný)
Postup:

Cibuli nakrájej najemno. Brambor omyj, oloupej a očisti. Nakrájej je na kostky. Buřty oloupej a nakrájej na stejně velké kusy jako brambory. Pokud přidáváš klobásku, oloupej ji a nakrájej na půlkolečka.

V hrnci na mírném ohni nech rozpustit máslo s trochou oleje (olej pomůže máslu zvýšit kouřový bod, tím pádem se ve směsi nezačnout tvořit nežádoucí látky). Místo směsi másla a oleje můžeš použít sádlo. Přidej cibuli, kterou je potřeba osmahnout do zlatohněda. Je to velmi důležité kvůli výsledné chuti. Dále přidáme kmín a špekáčky a asi minutu restujeme na středním ohni.

Přidej brambory, prolisovaný česnek, kajenský pepř a sladkou papriku. Minutu míchej a zalij teplým vývarem. Přiveď k varu, stáhni oheň a pod pokličkou vař dokud brambory nezměknou (20 – 30 minut). Pokud chceš guláš hustší, mouky netřeba, stačí vidličkou pár brambor rozmačkat a lehce povařit. Bramborový guláš osol, opepři a podávej s čerstvým chlebem. Já si odmalička navrch dávám plátky vejce uvařeného natvrdo 🙂

Dobrou chuť.

 

*Špekáčky

Při koupi tzv. buřtů dej pozor, aby se jmenovaly ŠPEKÁČKY. Pouze ty jsou hlídány přísnější normou, než buřty, vuřty a další názvy. Normy sice nejsou tak přísné, jako bývaly dříve, ale lepší nějaké, něž žádné. Nejlepší špekáčky mají v lepších řeznictvích, dále také v řeznictví Globus a nebo v Lidlu. Měly by mít alespoň 60% masa. Pozor dávej také na obsah tuku, který by neměl přesahovat 37%. Pokud špekáčky obsahují barvivo E120, také se jim raději vyhni.

Dobrou chuť 🙂