Čokoládové hot cross buns

Vystaveno:

Hot cross buns jsou anglickou obdobou našeho mazance. Kříž na jejich povrchu má symbolizovat buď ukřižování, nebo měsíc rozdělený na čtvrtky. Tradičně se tyhle bochánky podávají na Velký pátek a nejlepší jsou za tepla, proto také mají v názvu „hot“. 🙂 Já jsem vymyslela čokoládovou variantu a jsem zvědavá, co na ni povíte! 🙂

Na formu 20 x 30 cm (12 kusů)
  • 530 g hladké mouky (ideálně 00)
  • 400 ml čerstvého plnotučného mléka
  • 50 g másla
  • 40 g kvalitního kakaa holandského typu
  • ½ lžičky „mixed spice“* nebo perníkového koření
  • 7 g sušeného droždí
  • 1 vejce
  • 100 g cukru muscovado / demenara / krystal
  • semínka z 1 vanilkového lusku / 1 lžíce přírodního vanilkového extraktu
  • 50 g vlašských a pekanových oříšků
  • 50 g libovolné čokolády
  • olej, máslo na vymazávání

Kříže

  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 a ½ lžíce studené vody
  • zdobicí pytlík

Glazura

  • Zlatý sirup / med

* Mixed spice je namíchané mleté koření – skořice, muškátový oříšek, nové koření + případně hřebíček, zázvor, koriandr a pepř. Je rozšířené především ve Velké Británii. Jako jinou variantu můžete použít chinese five spice, což je zase směs badyánu, fagaru (sečuánský pepř), fenyklu, skořice a hřebíčku. Postačí ale i perníkové koření nebo samotná skořice. 🙂

 

TIP: Pokud chcete buchtičkám dodat trochu svěžesti, přidejte kúru z pomeranče. 🙂

 

Postup

Mléko s vanilkovými semínky zahřejte při středně vysoké teplotě pod bod varu. Poté sundejte z plotny a přidejte máslo. Míchejte, dokud se nerozpustí, a dejte stranou.

Mouku, kakao, cukr, droždí a koření smíchejte v míse stolního mixéru. Použijte hákový nástavec a promíchejte střední rychlostí. Přilévejte zchladlé mléko, rozkvedlané vejce a nechte hníst 10 minut. Pokud nemáte stolní mixér, vezměte velkou mísu a na zadělávání vařečku nebo to zvládnete rukou. 🙂 Hotové těsto by mělo být pěkně elastické, a když do něj píchnete prstem, vrátí se zpět do původního tvaru.

Velkou mísu vymažte olejem a těsto, vytvarované do pravidelného bochánku, do ní vložte. Přikryjte jej čistou utěrkou a dejte kynout na teplé místo. Trvat by to mělo cca 90 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Trvá to trochu déle než u klasického čerstvého droždí. Po této době těsto vložte opět do mísy mixéru / do zadělávací mísy a pomocí háku zadělávejte dalších 5 minut (nebo zase ručně :-)). Mezitím postupně přisypávejte nasekané oříšky a čokoládu.

Menší zapékací mísu s vysokým okrajem vymažte máslem. Z těsta vytvarujte 12 „buchtiček“ a naskládejte je do mísy. Měly by mezi sebou mít místo, protože ještě hodně nakynou. Přikryjte je utěrkou a nechte opět kynout na teplém místě asi 45 minut. Těsně před pečením si z vody a mouky umíchejte kašičku a pomocí zdobicího sáčku s ní udělejte na houstičkách kříže. Nejlepší je jet v kuse a nedělat mezery.

Troubu předehřejte na 180 °C a pečte asi 30 minut, dokud houstičky nebudou krásně zlaté. Každopádně určitě nespoléhejte na časový údaj, každá trouba peče jinak. Zatímco se pečou, v malém rendlíku rozehřejte 5 lžic zlatého sirupu / medu. Jakmile hot cross buns vyndáte, potřete je pomocí mašlovačky sirupem. Pokud jej nemáte a nechcete použít ani med, potřete housky před pečením a zdobením rozkvedlaným vejcem.

Úplně nejlepší jsou za tepla! Podávat je můžete se svou oblíbenou marmeládou, oříškovým máslem nebo třeba slaným karamelem. 🙂

Dobrou chuť 🙂

Štítky: