Granola

Vystaveno:

Moje oblíbená tradiční značka Diana Company – Svět Oříšků mě oslovila, jestli bych z jejich produktů připravila granolu. Já jsem byla štěstím bez sebe, protože do Diany jsme s babičkou chodily už když jsem byla malá holčička a za odměnu mi tam kupovala dobroty. 🙂 Dokonce pro vás mám i kód na 10% slevu, který je platný od pátku 4. 9. do neděle 13. 9. , tak ho nepropásněte! Kód je „catandcook„.

Na tuhle granolu jsem se chystala už dlouho! Martin totiž miluje bílou čokoládu a často mi připomíná, že jsem mu slíbila granolu, jejíž součástí bude právě bílá čokoláda.

Potřebujete
  • 100 g ovesných vloček
  • 100 g ovesných otrub
  • 50 – 70 ml ghí
  • 80 – 125 ml medu / čekankového / javorového sirupu (dle chuti)
  • 25 g holandského kakaa (nemusí být)
  • 1 lžíce přírodního vanilkového extraktu
  • 1 lžička mořské soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • 60 g pekanových ořechů
  • 60 g lískových oříšků
  • 60 g plátkových mandlí
  • 90 g makadamových ořechů
  • 30 g drceného / mletého lněného semínka
  • 80 g ořechového másla (mandlové, lískooříškové, pekanové…)
  • 50 g mrazem sušených banánů / višní či kombinace
  • 100 g kešu v bílé čokoládě
Pár rad na začátek

Obecně platí – čím víc oříšků, tím víc chuti. 🙂 Takže pokud jich dáte víc, určitě to nevadí. Skvělou obměnou jsou kešu ořechy nebo třeba pistácie. Naopak – co se semínek týká, nepřehánějte to, je lepší, když jich ve směsi není tolik. Můžete dát lněné, slunečnicové či dýňové, záleží na vás. Pokud byste chtěli nahradit ghí, můžete použít klasické máslo nebo kokosový olej. Díky tuku pak bude granola hezky křupavá. Do granoly také nakonec ráda přisypávám nepečený kokos, protože granole dodá svěžest a šťavnatost.

Postup

Ghí rozehřejte a nechte zchladnout. V míse smíchejte vločky, otruby, ořechy, semínka, kakao, sůl, skořici a promíchejte. Zalijte medem, oříškovým máslem a ghíčkem. Promíchejte a ochutnejte – směs případně dochuťte podle své touhy. 🙂

Troubu rozehřejte na 150 stupňů a granolu pečte ve středu trouby asi 30 – 40 minut. V polovině pečení ji promíchejte. Pokud chcete, aby byla granola spíš slepenější, tak ji nemíchejte, jen ji hlídejte, aby se nespálila, je to pak celkem rychlovka! Granola je hotová, když vám to doma krásně voní a vše je opečeno „tak akorát“. Těžko se to popisuje, granola začne jakoby trošku šustit, ale stále je trošičku vlhká. Ona, když pak vystydne, tak je mnohem křupavější, než se zdá být v horkém stavu.

Zatímco granola stydne, nasekejte kešu v čokoládě na menší kousky. Až bude granola úplně vystydlá, smíchejte ji s kešu a sušeným ovocem. Skladujte v uzavíratelné nádobě, ve které granola vydrží určitě měsíc, déle jsem to nezkoušela, protože se vždycky sní. 🙂

Podávejte ji s jogurtem, tvarohem, mlékem, na zmrzlině nebo jen tak na zobání. 🙂

Dobrou chuť 🙂