Králík patří mezi nejméně tučná masa, věděli jste to? Já ho miluji, je tak variabilní! Roláda, s dijonskou omáčkou, králičí vývar, pečený na česneku… Pořád vymýšlím různé varianty a tady je další z nich.
Potřebuješ
- 6 – 8 ks králíka (např. 1 celý naporcovaný)
- 500 ml červeného vína
- Kuřecí vývar podle potřeby (nebo hovězí, případně alespoň zeleninový)
- 60 ml červeného vinného octa
- 4 – 5 lžic cukru
- 1 lžíce dvakrát koncentrovaného rajčatového protlaku
- 60 g hladké mouky
- 15 stroužků česneku
- 70 – 100 g másla
- Rozmarýn
- Bobkový list – ideálně čerstvý
- Olivový olej
- Sůl, pepř
Postup
Troubu rozehřejte na 160 stupňů. V misce smíchejte víno, vinný ocet a cukr. Králíka osolte a opepřete. Poprašte ho moukou a lehce oklepejte.
Na středním plamenu rozpalte velkou (nejlépe hlubší) pánev a přilijte olej. Orestujte králíka a česnek do hněda, otočte ho jen jednou. Každá strana bude trvat asi 5 minut.
Připravte si litinový hrnec. Přemístěte králíka s česnekem do hrnce a nechte stranou. Na pánev, kde jste smažili králíka, přidejte rajčatový protlak a restujte asi minutu. Poté po částech (asi na třikrát) přilévejte vinnou směs a nechte vždy vypařit alkohol. Nakonec do pánve přilijte vývar, promíchejte a nalijte do hrnce tak, aby králík byl do tří čtvrtin ponořený.
Nyní ho nechte dusit v troubě. Bude to trvat asi hodinu. Až půjde králík lehce od kosti, vyndejte maso s česnekem do mísy a přikryjte. Omáčku na vysokém plamenu redukujte asi 20 minut. Dochuťte solí, pepřem, cukrem a stáhněte z ohně. Do omáčky vmíchejte na kostičky nakrájené máslo a promíchejte. Máslo omáčce dodá lesk a finální hustotu.
Podávejte s bílou bagetkou nebo bramborovou kaší.