Kremeš

Vystaveno:

Kremeš je dezert populární ve střední a jižní Evropě, především na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku a Srbsku. Pro kremeš je typický pudinkový krém, který se dělá z mléka, pudinku a žloutků. Často se používá listové těsto, ale populární je i medem ovoněná placka, kterou jsem si já oblíbila. Zkuste to taky!

Potřebuješ:

Na placky

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce sody
  • 50 g 100% tuku
  • 1 vejce a 1 žloutek

Krém

  • 250 g másla
  • 200 g cukru
  • 1 l polotučného mléka
  • 2 bio vanilkové pudinky (Amylon, prodává DM drogerie, Globus)
  • 3 žloutky
  • 2 lžíce hladké mouky

Šlehačka

  • 2 šlehačky 31%
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 2 kapky přírodního vanilkového extraktu (prodává M&S nebo bio obchody)
Postup:

Veškeré ingredience z lednice by měly mít pokojovou teplotu, vyndej je tedy cca hodinu před použitím na linku. Troubu si předehřej na 170 stupňů.

Na vál si nasyp mouku, cukr, sodu a přidej ostatní ingredience. Vypracuj hladké těsto a rozděl ho na poloviny. Obě vyválej na velikost plechu, který si vylož pečícím papírem a upeč dvě placky, trvá to kolem 10 minut, dokud placka nezrůžoví.

Krém:
Změklé máslo šlehej asi 8 minut samotné, dokud nezesvětlá a nenabyde. Poté přidej natřikrát cukr, opět zašlehávej a dej stranou.

Mléko, pudink, žloutky a mouku svař na kaši a nech vychladnout. Poté do kaše pomalu zašlehávej máslovou směs.

Studenou smetanu smíchej s cukrem a vyšlehej hustou šlehačku, trvá to jen pár minut, pozor, ať se nepřešlehá, vniklo by z ní máslo.

Spodní placku namaž pudinkovým krémem, poté navrstvi šlehačku a přikryj druhou plackou. Dej vychladit do lednice a krájej na kostky.

Dobrou chuť 🙂
Štítky: ,