Kaeng Kaew Wan (Green Curry)

Vystaveno:

Kari se v Thajsku připravuje po staletí. Takové, kterého ho známe dnes, se začalo rýsovat v 16. století, kdy se do něj začali přidávat suroviny jako galangal, zázvor nebo chilli papričky. Postupem času se do něj začalo přidávat i kokosové mléko a v roce 1926 byl recept na tradiční thajské zelené kari poprvé vytištěn do kuchařky. Zelené kari je hodně ostré a zároveň sladké od kokosového mléka.

Na 2 porce potřebujete
  • 2 ks kuřecích prsou / 4 ks stehenních řízků
  • Arašídový olej
  • 3 lžíce zelené kari pasty
  • 300 ml kokosového mléka
  • 300 ml kuřecího vývaru (postačí i zeleninový)
  • 7 – 10 ks thajského lilku pokrájeného na čtvrtiny
  • Kousek palmového cukru / 1 lžíce třtinového cukru
  • 2 kafirové (limetové) listy
  • 1 lžíce thajské rybí omáčky
  • 1 červená paprika (nemusí být)
  • 50 g plochých fazolových lusků (nemusí být)
  • 100 g bambusových výhonků v konzervě či vakuovaných (nemusí být)
  • 1 velká červená chilli paprička
  • Thajská bazalka a výhonky mungo na ozdobení
Postup

Kuřecí maso nakrájejte na větší nudličky. Papriku pokrájejte na menší kusy, stejně tak jako fazolové lusky. Rozpalte hlubší pánev nebo hrnec a přidejte asi dvě lžíce oleje. Po minutě přidejte kari pastu a osmahněte ji na oleji dokud se pořádně nerozvoní. Trvá to 1 – 2 minuty. Poté přilijte trochu kokosového mléka a pořádně zamíchejte. Přidejte maso a nechte ho zatáhnout. Poté přilijte zbytek mléka, vývar, rybí omáčku, cukr a kafirové listy natrhané na půlky. Nechte vařit 5 minut na středním ohni a pak přidejte rozpůlený thajský lilek a papriku. Po dalších 5 minutách přidejte bambus, lusky a chilli papričku nakrájenou na šikmo. Provařte už jen 2 minutky a vypněte plotnu, přimíchejte asi hrst bazalky a část mungo výhonků.

Podávejte s jasmínovou rýží nebo rýžovými nudlemi ozdobené thajskou bazalkou a mungo výhonky. Nezapomeňte jíst vaše kari hůlkami 🙂

Dobrou chuť 🙂