Lososový krém

Vystaveno:

Poslední letošní recept v úžasné spolupráci s bylinky.cz jsem na vaši žádost připravila jinou variantu rybí polévky. 🙂 Věřím, že si ji oblíbíte! My jsem si moc pochutnali. Až budete vybírat lososa, zkuste najít divokého – šťastného, který žil volně v moři. 🙂 Má dostatek přirozeného pohybu a tím pádem obsahuje více bílkovin a méně tuku.

Na 3-4 porce potřebujete
  • 350 g lososa
  • 50 g másla
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 900 ml rybího či zeleninového vývaru*
  • 100 ml bílého vína (nemusí být)
  • 1 cibule
  • 2 střední mrkve
  • 1 petržel
  • 5 cherry rajčátek
  • 1 řapík celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce doppio concentrato (2 x koncentrovaný rajčatový protlak)**
  • 150 ml smetany
  • 3 snítky tymiánu
  • Sůl, pepř
  • Bylinky na ozdobu (petrželka, kopr, mikrobylinky…)
  • Pečivo k podávání

TIP: Pokud chcete polévku jako hlavní chod, upečte si do ní brambory jako je to u receptu na kulajdu.🙂

TIP2: Polévku můžete zvýraznit lžičkou kurkumy nebo kajenského pepře, kterou přidáte minutu před zalitím vývarem.

*Zeleninový vývar si připravte podle receptu zde nebo si pořiďte rybí vývar. Já jsem vyzkoušela Rybí Silák z Rohlíku.

** Doppio concentrato di pomodoro – jedná se o dvakrát koncentrovaný rajčatový protlak a má nezaměnitelně intenzívní chuť na slunci vyzrálých rajčat. Na 1 kg protlaku je použito asi 6 kg rajčat. Seženete ho v každém supermarketu v tubě.

 

Postup

Lososa zbavte kůže, nakrájejte na kostky o hraně asi 5 cm. Asi 100 g lososa nechte nakrájejte na menší kostičky (poslouží na ozdobu).

Mrkev a petržel očistěte škrabkou a společně řapíkem nakrájejte na půlměsíčky. Cibuli oloupejte a nasekejte najemno. Česnek oloupejte a nasekejte na plátky. Odlupky zeleniny si nezapomeňte schovat na zbytkový vývar.

Ve větším hrnci rozehřejte máslo a olivový olej. Přidejte nasekanou mrkev, celer, petržel, celá cherry rajčata a restujte na vyšším plamenu dozlatova. Poté přidejte cibuli a restujte ještě asi 3 minutky, dokud také nezačne zlátnout. Dále přidejte česnek a opékejte ještě minutu. Nyní do polévky, přidejte rajčatový protlak, lososa a tymián. Nechte zarestovat asi 30 vteřin a podlijte vínem. Za častého míchání ho nechte vyvařit zpět na tuk (uslyšíte prskání tuku místo vaření tekutiny) a podlijte vývarem. Osolte a lehce opepřete. Hrnec přikryjte pokličkou a vařte na vyšší stupeň asi 5 minut, dokud nebude losos uvařený. Opravdu to netrvá dlouho, chce to hlídat, aby se nevysušil.

Z hrnce vyndejte tymián. Polévku přelijte do mixéru a rozmixujte úplně do hladka. Použít můžete i tyčový mixér. Pokud ho používáte, je lepší polévku ještě přecedit, protože není tak výkonný, jako stolní mixér. Hustotu redukujte zbytkem vývaru.

Pokud chcete, nyní můžete přidat trochu smetany a promíchat nebo si ji nechte na ozdobu na servírování. Nemusíte se bát, že by základ ze zeleniny potlačil chuť lososa, naopak, společně s vývarem ji perfektně doplní, protože chuť ryby je velmi výrazná. 🙂

Menší kostičky lososa orestujte na oleji.

Na talíři polévku ozdobte pořádnou porcí bylinek, smetanou a orestovanými kousky losůska. 🙂  Můžete přidat i tradiční máslové krutony a kapku citrónové šťávy.

 

Bylinky.cz

To takhle jednou na jihu Moravy vznikl hektarový skleník. A v tom skleníku rostly bylinky. Bylinky.cz 🙂 Tyto bylinky nejsou ošetřeny žádnými pesticidy, mají proto kratší trvanlivost, ale za to jsou čisto čisté a ihned k použití na vaření. Základy jejich filozofie jsou postaveny na úctě k životnímu prostředí. Z celé střechy hektarového skleníku proto svádí veškerou dešťovou vodu, kterou po přefiltrování a obohacení o živiny používají k zavlažování bylinek. A dokonce už prodávají i mikrobylinky, to byl můj sen. No prostě paráda! 🙂

Dobrou chuť 🙂