Pinsa s mortadellou a pistáciemi

Vystaveno:

Pinsa je starší ségra pizzy, pokud ale nebydlíte v dosahu Cortelazzi či jiného místa, kdy byste ji sehnali (např. na Rohlíku), nezoufejte. Recept můžete brát jako inspiraci na slaný koláč z máslového listového těsta, které se dnes dá sehnat téměř v každém supermarketu. Hlavně koukejte na etiketu, ať nekoupíte rádoby listové těsto plné palmového tuku a dalších nežádoucích ingrediencí, které do těla určitě vpouštět nechcete. 🙂 V neposlední řadě tento recept můžete také aplikovat na pizza těsto.

Na 2 porce potřebujete
  • 1 ks pinsy / 300 g máslového listového těsta
  • ½ sýru mozzarella
  • 100 g mascarpone
  • 100 g mortadely*
  • 2 lžíce pistácií
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
Pinsa

Kořeny pinsy sahají hlouběji do historie Itálie, než je tomu u klasické pizzy. Původní receptura, podle níž se připravuje dodnes, se datuje do období antického Říma. Pinsa se zrodila v regionu Lazio a dodnes je velmi oblíbenou italskou pochoutkou. 🙂  Je totiž výborně stravitelná a lehká. Její příprava je nicméně velmi složitá, těsto kyne 72 hodin, a tak je skvělé, že se dá sehnat v Cortelazzi.

 

 Mortadella*

Jedná se o italský salám, který na první pohled připomíná náš „junior“, ale složením je o mnoho kvalitnější. Pochází z městečka Bologna, které leží v oblasti Emiglia-Romagna a skládá se z vepřového masa, soli, tradičního koření a kousků slaniny, díky kterým na řezu pak můžete vidět typické bílé flíčky. Podává se často nakrájená na kostičky se skleničkou vína nebo se krájí na plátky a pokládá se na rozpečené pečivo – ať už je to pizza, ciabatta nebo crostini. Při vybírání mortadelly koukejte nejen na složení, ale také zkuste najít tu s označením místa původu IGP.

 

Postup pinsa

Troubu rozehřejte na 220 stupňů. Pinsu pomažte mascarpone, olivovým olejem a natrhejte na ni mozzarellu. Vložte do trouby a pečte, dokud nebudou sýry krásně zlatavé, trvá to asi 10 – 15 minut. Až pinsu vyndáte, poklaďte ji mortadellou a pistáciemi. Můžete ji zakápnout ještě olivovým olejem. Pinsa je skvělá jako teplý rychlý oběd či večeře nebo jako studené občerstvení pro návštěvu. 🙂

 

Postup listové těsto

Troubu rozehřejte na 200 stupňů. Listové těsto rozviňte na pečící papír a asi 1,5 cm od okrajů lehce zařízněte nožem pomyslný rámeček. Dejte si pozor, abyste těsto neprořízli úplně. Vidličkou těsto lehce propíchejte po celém vnitřku (mimo okraje). Okraje potřete olivovým olejem a dejte na 5 – 7 min zapéct do trouby.

Nyní těsto vyndejte a do vnitřního rámečku opatrně natřete mascarpone a navrch natrhejte sýr.  Pečte, dokud nebudou sýry krásně zlatavé. Až slaný koláč vyndáte, poklaďte ho mortadellou a pistáciemi. Nakonec zakápněte olivovým olejem.

Dobrou chuť 🙂