Rýžový salát s tuňákem

Vystaveno:

Prosím, dejte tomuhle salátu šanci! Když mi Claudia z Cortelazzi poslala její recept na rýžový salát s tuňákem a požádala mě, abych ho připravila a nafotila, byla jsem dost nejistá. Ale pane bože, my jsme si taaak pochutnali! Já i Martin. Je vážně skvělý a já doufám, že vám bude také chutnat. 🙂 Na první fotce můžete vidět použité suroviny. Já bych určitě vyzdvihla tuňáka v netradičním obalu. Nevím přesně, čím to je, ale je výborný a moc rádi se pro něj do Cortelazzi vracíme.

Na 2-3 porce potřebujete
  • 300 g uvařené a vystydlé dlouhozrnné rýže basmati (příp. parboiled)
  • citronová šťáva a kůra z 1 citrónu
  • 1 červená cibule
  • 1 malá červená paprika
  • 90 g konzervované kukuřice
  • 300 g konzervovaného tuňáka v olivovém oleji
  • Velká hrst hladkolisté petržele
  • 6 lžic kvalitní majonézy
  • sůl a pepř podle chuti
  • 90 g tvrdého sýru (ementál, gouda…) – volitelné*

*Sýr je v tomto receptu volitelný, protože v gastronomii se standardně sýr s rybami nepodává (až na pár výjimek). Ale chci ctít rodinný recept a Martinovi verze se sýrem moc chutnala. 🙂

Postup

Na salát je potřeba použít rýži, která má málo škrobu, tedy takovou, která se nelepí. Ale věřím, že pokud vám zbyde třeba rýže jasmínová, tak to s ní také zvládnete. 🙂

Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno, stejně tak jako petrželku. Papriku omyjte, osušte a nakrájejte na malé kostičky. Kukuřici přeceďte. Tuňáka nechte okapat a rozmačkejte najemno. Citrón použijte ideálně bez chemického ošetření, pokud ho neseženete, omyjte ho pomocí octové vody s pomocí kartáčku. Poté z něj ostrouhejte kůru a vymačkejte šťávu.

Rýži pořádně promíchejte a rozbijte všechny hrudky. Přidejte cibuli, petržel, červenou papriku a kukuřici. Do směsi přidejte okapaného tuňáka, majonézu, citrónovou šťávu a kůru, osolte a opepřete. Promíchejte a ochutnejte. Dochuťte podle chuti, aby byl salát vyváženě sladký, slaný a kyselý. Přikyselit ho můžete bílým vinným octem nebo pro odlehčení část majonézy nahradit jogurtem či zakysanou smetanou. 🙂

Dobrou chuť 🙂

Štítky: , ,