S Italem v kuchyni

Vystaveno:

Nedávno jsem měla možnost zúčastnit se úžasného kurzu vaření v Laboratoriu. Naším lektorem byla tak trochu moje modla – Emanuel Riddi – podle něj jsem totiž uvařila první „cizokrajné“ jídlo. Bylo to italské krémové risotto, dnes moje naprostá srdcovka. Strašně jsem se na něj těšila a musím říct, že předčil moje očekávání. Je neskutečně upřímný, vtipný a inspirativní. Povídal nám o své restauraci MANÚ Risto & Lounge, o jeho účinkování ve StarDance i o bývalém obchůdku v Dejvicích. Zajímavé bylo i zaměření kurzu – „italská kuchyně jak ji neznáte“! Na menu byly samé dobroty – prý od jeho babičky.

Když jsem na kurz dorazila, čekalo na mě skvělé překvapení! Přímo uprostřed nádherné jídelny stála Eva – majitelka blogu Moje barevná kuchyně a maminka holek z ACOS 🙂 V tu chvíli jsem věděla, že večer bude výjimečný. A také byl, užily jsme šíleně moc srandy.

Začali jsme kuřecími jatýrky na topince na toskánský styl. To bylo něco pro mě! Martin játra nesnáší (asi jako 90% vás všech :-D) a sama pro sebe si je doma nevařím. Když ale mám tu možnost dát si je kdekoliv jinde, jsem nejvíc šťastná. Jako primi piatti (teplý předkrm) jsme měli kroupoto s bylinkami a kozím sýrem. „Kroupové rizoto“ dělám ráda na jaře s medvědím česnekem, tohle byla pro mě nová a moc příjemná variace 🙂 Hlavní jídlo mě naprosto odrovnalo! Byla to roláda z perličky a smetanový pórek. V tu chvíli jsem už byla v nebi…

Jako dezert jsme měli opilý koláč – do těsta se dávala asi tuna červeného vína. Protože alkohol fakt nesmím (kdo neví – mám silnou alergii na alkohol – no jo, smutný život :-D), vyjedla jsem z něj pro jistotu jenom oříšky a dala si k tomu kávu 🙂

V neposlední řadě musím zmínit jejich dvorního sommeliéra Flemminga Laugesena – Bože můj, já bych toho pána mohla poslouchat hodiny. Nikdy jsem neslyšela někoho o víně mluvit tak, jako Flemminga. Je to pozoruhodný člověk, má příjemný hlas a úžasné zkušenosti.

Byl to parádní zážitek. Laboratorio je krásná, příjemná škola vaření s TOP službami. Nabízí širokou škálu kurzů vaření s těmi nejlepšími lektory. Určitě vám ji ráda doporučím jako jednu z nejlepších škol vaření v Praze 🙂