Tarhoňa jako risotto s pečenými rajčaty

Vystaveno:

Tentokrát jsem ve spolupráci s Fabini vymyslela tarhoňu jako italské risotto. Už dlouho jsem to chtěla vyzkoušet a povedlo se úplně maximálně! 🙂 Hluboká pánev – ať už z kolekce Neta nebo Lucca perfektně poslouží na tento typ jídel. Využijete ji na risotta, těstoviny, smažení řízků atd. Rozhodně by vám neměla chybět ve výbavě. Já nechápu, jak jsem bez ní mohla v kuchyni fungovat tolik let.

Na 3-4 porce potřebujete
  • 60 g másla
  • 1 menší bílá či žlutá cibule (nemusí být)
  • 320 g tarhoni
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 1 – 1,2 l zeleninového vývaru
  • 100 g sýru Parmigiano Reggiano / Grana Padano
  • Větvička cherry rajčat
  • Rukola
  • Bazalka na ozdobu
  • Extra panenský olivový olej
  • Sůl, pepř
Postup

Rajčata nasypte do pánve nebo zapékací mísy, zakápněte olivovým olejem a osolte. Vložte do trouby rozehřáté na 200 stupňů a upečte dozlatova. Poté nechte stranou na ozdobu.

V hrnci rozpusťte 10 g másla a tři lžíce extra panenského olivového oleje. Máslo zajistí delikátní chuť a olej pomůže dosáhnout vyšší teploty při restování cibulky, tím pádem se máslo nepřepálí. Přidejte najemno nakrájenou šalotku a na mírném ohni ji zpěňte – pouze do sklovata. Přisypávejte tarhoňu – asi na třikrát, aby se vždy nejdřív spojila s tukem a cibulkou. Pozor, tarhoňu nikdy neproplachujte, škrob v ní je potřeba na vytvoření krémové konzistence. Zalijte vínem a chvíli vařte, dokud úplně nevyprchá alkohol. To poznáte tak, že už ho z pokrmu necítíte. Poté začněte pomalu přidávat vývar – jen po jedné až dvou sběračkách. Pamatujte, že od „risotta“ nesmíte nikdy odejít. Podlijte vždy, když se tekutina téměř vyvaří a pokračujte, dokud není rýže téměř na skus. Bude to trvat asi 15 – 20 minut.

Po této době „tarhoňotto“ odstavte z plotny. Jeho konzistence by měla být spíš tekutější až vodová, přidejte tedy na závěr alespoň sběračku vývaru. Nyní vhoďte na kostičky nakrájené vychlazené máslo (zbylých 50 g), parmezán a energicky míchejte do krémové konzistence. Osolte podle potřeby (sůl většinou není ani potřeba). Nechte 5 minut odpočinout pod pokličkou. Naservírujte na talíř / do misky a zespoda ji lehce „dejte na zadek“, aby se „tarhoňotto“ hezky rozprostřelo 🙂 Ozdobte rukolou a pokapejte olivovým olejem. Rukola dodá pokrmu lehkou hořkost, říz a vyváží sladkost.

TIP: Nikdy nekupujte strouhaný sýr. Bude vyschlý, vyčpělý a nedosáhnete s ním správných výsledků. Vždy sáhněte po celém kusu sýra a doma si ho čerstvě nastrouhejte.

Dobrou chuť 🙂