Tom yum goong nam khon – ostrá a kyselá krémová polévka s krevetami

Vystaveno:

Pojďte se mnou objevit opravdovou svěží chuť této polévky! Zapomeňte na tom yum pastu nebo kokosové mléko. Zkuste tradiční verzi, čerstvé vstupní suroviny a poznáte rozdíl! Tom yum pasta obsahuje zbytečné suroviny jako je citronela, galangal nebo limetka, které dokážeme snadno nahradit čerstvými. Ačkoli se kokosové mléko mnohdy považuje za základní surovinu pro tuto polévku, vůbec tomu tak není! V Thajsku se dělá buď úplně bez mléka nebo se používá tzv. nom kream thiam neboli kondenzované neslazené mléko.

Na 4-6 porcí
  • 1,5 – 2 l vývaru z krevet* nebo kuřecího vývaru
  • 4 ks citrónové trávy
  • Galangal o velikosti palce
  • 10 kafirových listů
  • 6 – 10 chilli papriček, ideálně bird`s eye
  • 400 g krevet (ideálně vyloupaných, bez střívka)
  • 250 g hlívy ústřičné
  • 2 rajčata
  • 3 šalotky (ideálně thajské)
  • Palmový cukr (nebo třtinový)
  • Rybí omáčka
  • 7 limetek
  • Koriandr
  • 3 lžíce nam prik pao – thajské pasty z restovaných chilli papriček
  • 150 ml neslazeného kondenzovaného mléka

Kafirové listy

Jedná se o listy ze stromu kafirové limetky. Jejich vůně je opravdu velmi specifická, a nezaměnitelná, vyznačuje se neuvěřitelnou svěžestí a sílou. V kari pastě má nenahraditelnou pozici. Prodávají je mražené v asijských obchodech, v mrazáku vydrží dlouho a neztrácejí své vlastnosti.

 

Citrónová tráva

V Thajsku roste citronová tráva téměř jako plevel ve velkých trsech, lze ji pěstovat bez problémů i u nás (třeba v květináči). Spodní světlá část stonku se používá kromě kari past také do polévek (např. Tom yum). Do pokrmu se většinou pouze vloží vcelku či na menší kusy a před podáváním se opět vyjme. Je typická svěží citrónovou chutí, která dodá pokrmu další rovinu chuti. Já ji mám na zahrádce a když mám velkou spotřebu, kupuji ji v M&S.

 

Thajská šalotka

Neboli Hom-Daeng je rozhodně ostřejší a štiplavější než její bratři. Má načervenalou barvu a bývá menší než jiné druhy šalotky. Zde bych ještě pochopila, kdyby byla nahrazena šalotkou banánovou nebo klasickou, protože se hůř shání. Já ji kupuji v asisjkých obchodech, ale ne vždy ji mají.

 

Palmový cukr

Pozor, palmový cukr se nerovná palmový olej, pralesy se kvůli němu rozhodně nekácejí, takže se není čeho bát, naopak, výroba palmového cukru je kolikrát jediná obživa domorodců v Laosu, Kambodži atd. Základní surovinou je přirozeně sladká šťáva z palmových květů, nacházejících se vysoko ve vrcholcích palmy. Sesbíraná sladká šťáva se nejprve vaří, několikrát filtruje a poté se nechává krystalizovat do různých tvarů a velikostí.

 

Postup

Na asijské kuchyni je většinou nejdůležitější příprava. Pak už jde všechno rychle za sebou na pánev nebo do hrnce. Proto jak se říká, štěstí přeje připraveným 🙂 Nejdříve si vše připrav, nakrájej a pak začni se samotným vařením.

Limetky vymačkej a nech stranou. Rajčata a šalotky nakrájej na čtvrtiny. Houby nakrájej na proužky a propláchni. Galangal nakrájej na plátky. Limetové listy natrhej na menší kousky. Citrónovou trávu zbav vrchního listu a nakrájej na menší kousky. Společně s chilli papričkami ji válečkem lehce udeř, tak aby se trochu roztříštily. Rozvoní se tak a pustí do polévky více chuti.

Vývar přiveď k varu. Do vroucího vývaru vhoď galangal, limetové listy, citrónovou trávu a chilli. Nech vařit na středním plamenu 10 minut a přidej houby a nam prik pao. Mezitím si připrav krevety. Propláchni je párkrát ve vlažné vodě a vhoď do polévky. Ztlum plamen a přidej rajčata a šalotky. Vař ještě 5 minut a přidej asi 5 lžic rybí omáčky a kousek palmového cukru (případně 2 lžičky hnědého či klasického). Nech provařit ještě minutku a přidej neslazené kondenzované mléko. Stáhni z ohně. Přidej 6 – 8 lžic limetkové šťávy.

Nyní bude možná potřeba přidat rybí omáčku – kvůli slanosti, cukr nebo limetku. Pamatuj, že tato polévka je pověstná tím, že je kyselá a slaná. Rozhodně nesmí být mdlá, pokud tomu tak je, přidej od každé ingredience trochu a pak vyšperkuj finální chuť. Nakonec nasekej hrst koriandru a vmíchej do polévky.

 

*Pokud děláš vývar z krevet, použij krevety celé i s hlavičkou, tam je totiž nejvíce chuti. V hrnci přiveď k varu 2 litry vody. Přidej krevety a vař asi 10 minut, dokud se voda nezabarví dorůžova / dooranžova. Vyjmi krevety, utrhni jim hlavičku a vymačkej ji do vývaru. Nech redukovat asi 15 minut na vyšším plamenu. Poté krevety vyloupej z krunýřků, otrhej nožičky a vyndej střívko. Jak na to se můžeš podívat v tomto videu. A postupuj podle receptu výše.

 

TIP: Nam prik pao – thajská pasta z restovaných chilli papriček se dá koupit v asijských speciálkách. Já pro ni chodím do Francouzské 66 v Praze. Můžete si ji objednat i přes e-shop 🙂

 

Tipy na nákupy
  • Makro
  • Asijské obchody – např. Thai’s Asian Food Shop, Francouzská 66, Praha 10 nebo LEE KUM KEE, Korunní 99, Praha 3
  • Sapa, Malešická tržnice
  • Marks & Spencer
  • asiafood.cz
  • Pokud máte v blízkosti bydliště vietnamskou večerku, zkuste se s prodejcem domluvit, zda by vám nepřivezl nějaké asijské potraviny z jejich zdroje, bývají velmi zdvořilí.
Dobrou chuť 🙂