Velikonoční mandlové sušenky

Vystaveno:

Voňavé, křehké a dokonale rovnoměrné sušenky, které ozdobí každý velikonoční stůl. Jemná chuť vanilky, mandlová mouka a výběrové slepení – ať už slepené pistáciovým máslem, svěží marmeládou nebo s čokoládovým elegantním zdobením – dělají z tohoto receptu krásný sezonní dezert i jedlý dárek. 🎁💛

Na cca 10 slepených a 15 máčených

Na slepení

  • 100 g pistáciového másla
  • 30 – 50 g bílé čokolády (podle hustoty másla)
  • nebo kvalitní marmeláda (malinová, rybízová, meruňková)

Na namáčení

  • 100 g ruby čokolády
  • solný květ s růží / sušené okvětní lístky růží
  • sekané pistácie
Postup

V míse smíchejte hladkou mouku, mandlovou mouku a špetku soli. Přidejte studené máslo nakrájené na kostičky a prsty nebo v robotu pomocí K-metly zpracujte na drobenku. Je potřeba postupovat rychle a těsto příliš nepropracovávat, aby se nerozvinul lepek. Sušenky by mohly při pečení ztratit svůj tvar a “kroutit” se.

Přidejte moučkový cukr, žloutek a vanilková semínka. Rychle spojte v kompaktní těsto – opět nehněťte déle, než je nutné. Moji oblíbenou frezáž jsem výjimečně vynechala 😃

Hotové těsto zabalte do voskového papíru / potravinářské fólie a uložte do lednice alespoň na 1 hodinu, ideálně i přes noc. Po odpočinutí těsto rozválejte mezi dvěma pečicími papíry na tloušťku cca 4 mm. Vykrajujte sušenky ve tvaru vajíčka (vykrajovátka mám z OBI) nebo libovolné tvary.

Vykrájené tvary přeneste na plech vyložený pečicím papírem a dejte alespoň na 15 minut do mrazáku nebo na 45 minut do lednice – pomůže to zachovat tvar při pečení. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C (horkovzduch) přibližně 8–10 minut, dokud nezačnou okraje jemně zlátnout. Po upečení nechte sušenky vychladnout na mřížce

Polovinu vychladlých sušenek slepte pistáciovým máslem nebo marmeládou dle chuti. Pokud zvolíte pistáciový krém, můžete ho zjemnit přidáním 30–50 g rozpuštěné bílé čokolády – krém bude jemnější.Já jsem použila cukrářské sáčky a kulatou zdobicí špičku od nás z e-shopu a byla to čistá práce! ☺️

Druhou část sušenek z poloviny namočte do rozpuštěné ruby čokolády a ozdobte solným květem s růží. Ruby čokoládu rozpusťte nad vodní lázní nebo v mikrovlnce a lehce nařeďte kakaovým máslem, máslem nebo chuťově nevýrazným olejem (např. řepkový). Ten slaný twist a vůně růží je v sušenkách neuvěřitelný!!!

 

Tipy pro dokonalý výsledek:
  • Po vykrojení těsto důkladně vychlaďte – pomůže to zachovat ostré tvary
  • Těsto nenechte zteplat a nehněťte ho příliš, aby se nerozvinul lepek
  • Nepřepečte je – stačí, aby jen lehce zezlátly
Dobrou chuť 🙂