Velikonoční máslový beránek z M&S potravin

Vystaveno:

Co by to bylo za Velikonoce bez beránka, že? 🙂 Tradiční beránek z třeného těsta je naprostou klasikou! Zkuste kombinaci mandlové a hladké mouky, beránek bude jemný a chuťově výtečný.

Potřebuješ
  • 210 g másla
  • 200 g cukru krupice
  • 1 vanilkový lusk
  • Lžička vanilkového extraktu
  • 6 žloutků
  • 250 g hladké mouky
  • 50 g mandlové mouky
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 6 bílků
  • Špetka soli
  • Trochu slunečnicového oleje a jemné strouhanky na vymazání a vysypání formy
Postup

Máslo i  vejce si vyndejte z lednice minimálně jednu hodinu před pečením. Mouku přesejte do mísy. Troubu zapněte na 150 stupňů. Formu na beránka vymažte olejem a vysypte jemně mletou strouhankou nebo hrubou moukou (i já bych raději použila máslo, nicméně v tomto případě opravdu lépe funguje olej). Na tomto kroku si dejte opravdu záležet a vymažte každý záhyb formy, se strouhankou nešetřete. Pozor, pokud máte formu s nepřilnavým povrchem, místo oleje použijte tuhé máslo, kterým formu vytřete. Tekutý olej by totiž na formu nepřilnul a těsto by se připeklo. Poté postupujte stejně.

Žloutky oddělte od bílků. Pomocí balónové metly (nebo ručním mixérem) šlehejte bílky se špetkou cukru do světlé tekuté pěny. Postupně přidávejte 100 g cukru a šlehejte asi 5 minut dokud sníh nebude tvořit tužší špičky.

V míse robota pomocí K-nástavce třete samotné máslo asi 5 minut. Poté přidejte 100 g cukru, semínka z vanilkového lusku a vanilkový extrakt. Mixujte na střední stupeň do světlé pěny, bude to trvat asi 8 minut. Žloutky přidávejte jeden po druhém a vždy počkejte, než se ten předchozí zcela zašlehá. Do žloutkové směsi na několikrát opatrně vmíchejte prosáté obě mouky a mléko. Buď na nejnižší stupeň mixéru nebo vařečkou / stěrkou ručně. Na závěr přidejte vyšlehané bílky s cukrem a metličkou promíchejte. Není třeba směs dlouho vymíchávat, stačí jen řádně vmíchat sníh. Pokud se nyní říkáte, jestli jsem nezapomněla připsat kypřící prášek, tak ne-e, není absolutně potřeba! 🙂

Formu naplňte téměř do plna, přikryjte ji druhou částí a dejte péct na střed trouby. Beránek by se měl péct asi hodinu, nicméně záleží na velikosti formy, výhřevnosti trouby atd. Hotový beránek je zlatavý a těsto je po stlačení pěkně pružné. Pomůže vám i test pomocí vpíchnuté špejle, která by měla být po vytažení čistá.

Pečeného beránka vyndejte z trouby a počkejte 2 – 3 minuty, beránek se vyrovná s teplotním šokem, trošku se smrskne a to je přesně ta chvíle, kdy je třeba ho opatrně vyklopit na prkénko. Zde se ukáže, jak dobře jste připravili formu.

Beránka nechte vychladnout, oči mu zvýrazněte hřebíčky / mandličkami a ovažte mu nějakou pěknou stuhu kolem krku 🙂

Veselé Velikonoce 🙂
Štítky: ,