Velikonoční nádivka

Vystaveno:

Nádivka na Velikonoce byla jakýmsi přechodem mezi půstem a hodováním. Název hlavička se velikonoční nádivce prý dal proto, že měla připomínat trnovou korunu, jiní zase tvrdí, že je to díky telecí hlavě, jejíž maso se do nádivky dávalo.. Tenhle recept pochází od mojí babičky, která do nádivky dává i obrané maso (většinou slepičí) z vývaru.

Potřebujete
  • 250 g toustového chleba
  • 400 g uzeného bůčku a „libovější“ slaniny (ideálně kombinace 2:1)
  • 150 g „zeleného“ (libovolná kombinace: kopřiv, špenátu, medvědího česneku, kadeřávku, pórku, petrželky, jarní cibulky..)
  • 1 menší cibule
  • 150 g + 10 g másla
  • 6 bílků
  • 6 žloutků
  • 400 ml 30% smetany (můžete dát napůl s plnotučným mlékem)
  • Sůl, pepř
  • Špetka muškátového oříšku
Postup

Máslo vyndejte z lednic minimálně dvě hodiny před přípravou. Troubu rozehřejte na 180 stupňů. Zapékací mísu vymažte máslem.

Uzené nakrájejte na kostičky. Cibuli nakrájejte najemno a na másle (10 g) ji orestujte, dokud se nerozvoní. Přidejte slaninu a restujte tak, aby cibulka byla osmažená dozlatova.

Máslo pokojové teploty šlehejte samotné asi 5 – 7 minut, dokud nenabyde na objemu a nezesvětlá. Poté postupně zašlehávejte žloutky a osolte.

Zelené nasekejte nahrubo velkým nožem.

Toustový chléb nakrájejte na kostičky a nasucho opražte na pánvi dokřupava. Přesypte je do mísy a zalijte smetanou. Přidejte zelené, muškátový oříšek, pepř, slaninu s cibulkou a svižně promíchejte.

Z bílků a špetky soli vyšlehejte sníh, pozor, nešlehejte ho moc dlouho, aby se nevysušil. Pomocí stěrky ho opatrně přimíchejte k nádivkové směsi a přendejte do zapékací mísy. Pečte asi 50 minut, dokud není nádivka pevná a pružná na dotek. Nepečte ji zbytečně dlouho, abyste ji nevysušili, měla by být křupavá navrchu a vláčná uvnitř.

Podávejte samotnou nebo s máslovými bramborami a jarním zeleninovým salátkem.:-)

 

TIP: Nemusíte používat uzené, klidně použijte jakékoliv vaše oblíbené vařené maso. Místo části smetany můžete použít vývar z masa, které jste do nádivky vařili.

Tohle jídlo jsem připravila ve spolupráci s Miele. Chceš se o Miele spotřebičích dozvědět víc? Klikni sem:-)

Dobrou chuť 🙂
Štítky: ,