Vepřové v mrkvi

Vystaveno:

Kdo by tohle jídlo neznal ze školní jídelny! Bohužel spousta z nás má na něj oproti boloňským špagetám (haha) špatné vzpomínky. Já jsem se rozhodla vám ten pohled změnit, protože tohle jídlo může být opravdu fantastický! 🙂 Navíc si hodně z vás o tento recept psalo, tak věřím, že jsem vás potěšila.

Na 3 – 4 porce

Maso v mrkvi

  • 1 kg vepřové plece (nenahrazujte libovým masem)
  • 2 velké cibule
  • 200 g mrkve do základu + 350 g mrkve na dokončení (můžete použít i žlutou a fialovou)
  • 30 g másla do základu + 30 g másla na dokončení
  • 40 g sádla
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • 600 ml vývaru (může být i z vepřových kostí)
  • Špetka muškátového oříšku

Bramborová kaše

  • 1,3 kg brambor
  • 200–250 ml 30–40% smetany
  • 150 g másla
  • sůl
  • petrželka nebo mikrobylinky na ozdobu

Maso vyndejte z lednice alespoň hodinu předtím, než budete vařit. Nakrájejte ho na větší kostky. Vývar nechte na plotně ohřívat. Mrkev omyjte, oloupejte (slupky můžete schovat na vývar) a nakrájejte na slabá kolečka nebo nastrouhejte. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Jak se krájí cibule, abyste co nejméně brečeli a neuřízli si prst, najdete na mém Instagramu ve výběrech s názvem cooking tips. 🙂

Maso řádně osolte a opepřete. Ideálně v litinovém hrnci rozehřejte máslo se sádlem a až bude horké, přidejte maso. Opečte ho dohněda ze všech stran a děrovanou naběračkou vyndejte do misky ven. Nechte ho stranou. Do toho samého hrnce nasypte mrkev a stáhněte plamen na střední stupeň. Restujte dozlatova a až poté přidejte cibuli. Cibule totiž karamelizuje mnohem dříve, proto je potřeba ji přidat déle, aby se nespálila. Nezapomínejte základ míchat a seškrabávat napečenou zeleninu, bude se hodně přichytávat (to je ale přesně to, co vaší omáčce dodá nezaměnitelnou chuť). Až bude cibule také orestovaná do zlatohněda, přidejte maso, kmín, promíchejte a zalijte horkým vývarem tak, aby maso bylo ponořené jen do tří čtvrtin. Zbytek vývaru si nechte na později.

Přiklopte pokličkou a duste velmi zlehka 60–90 minut, dokud nebude maso hezky měkké. Vývar by měl opravdu jen lehounce probublávat. Já jsem to měla na stupeň 4 z 9.

Až bude masíčko krásně měkké, vyndejte ho pinzetou nebo děrovanou naběračkou a vložte do mísy. Vývar se zeleninou rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Maso vraťte do omáčky a prohřívejte. Pokud bude omáčka příliš hustá, zřeďte ji vývarem. Já jsem nakonec použila téměř všechen.

Mezitím oloupejte mrkev a nakrájejte ji šikmo na kolečka. Rozehřejte pánev s máslem a přidejte mrkev. Orestujte ji hezky dozlatova z obou stran a přidejte do omáčky.

Na středním plamenu vařte přikryté pokličkou, dokud nebude mrkev hezky na skus – ani měkká, ani tvrdá.

 

Kaše

Brambory oloupejte a nakrájejte na stejně velké kostky. Vložte je do většího hrnce, propláchněte a zalijte již vroucí vodou. Brambory si tak zachovají více vitaminu C. Přidejte lžičku soli a vařte doměkka při vyšší teplotě, zpola přikryté poklicí. Až budou brambory hotové, nevypínejte varnou desku, brambory sceďte a vraťte zpět na plotnu. Nyní s hrncem opatrně pohybujte „sem a tam“, aby se brambory rozpohybovaly a vypařila se opravdu všechna voda. Ta je totiž velkým nepřítelem bramborové kaše.

Až bude voda vypařená, v rendlíku rozehřejte máslo, v druhém rendlíku ohřejte smetanu a pusťte se do ruční práce. 🙂 Brambory nejdříve šťouchadlem/metlou rozmačkejte, co nejvíce to jde. Poté přilijte část másla i smetany a energicky míchejte. Pokračujte v přilévání a míchání, dokud nebude kaše hustá podle vaší chuti. Samozřejmě můžete použít i ruční mixér nebo balónovou metlu u stolního robota. Pamatujte ale, že by se kaše neměla šlehat dlouho a vysokou rychlostí, protože by brambory pustily moc škrobu a kaše by byla jako lepidlo. 🙂 Než budete kaši servírovat, ještě ji přelijte zbytkem rozpuštěného másla a přikryjte pokličkou, aby neoschla.

Podávejte ozdobené mikrobylinkami. 🙂

 

TIP: Na tento pokrm můžete použít i hovězí – je nutné použít nějaké prorostlé – loupanou plec, kližku nebo krk. Samozřejmě budete muset i přidat čas na dušení, počítejte s 1–2 hodinami navíc.

TIP2: Pokud nemáte litinový hrnec, můžete maso v hrnci dát dusit do trouby na 140 stupňů. 🙂

 

Tohle jídlo jsem připravila ve spolupráci s Miele. Chceš se o Miele spotřebičích dozvědět víc? Klikni sem:-)

Dobrou chuť 🙂

Štítky: , ,