Vláčný korpus z jablek

Vystaveno:

Miluji vláčné korpusy a proto stále vynalézám nové a nové recepty! Vedle mrkváčku bych vám ráda představila tento jablečný dort, který nemá chybu! Můžete si ho udělat hned v několika variantách – vanilkový, orientální s vůní skořice, hřebíčku a mletého koriandru nebo čokoládový.

Potřebuješ

Na dort:

  • 350 g třtinového cukru
  • 4 vejce „L“
  • 300 ml slunečnicového oleje / rozpuštěného másla
  • Semínka z 1 vanilkového lusku / 2 lžičky přírodního vanilkového aroma
  • 3 – 4 jablka
  • 400 g hladké mouky
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička mletého hřebíčku (volitelné)
  • 2 – 4 lžičky mleté skořice (volitelné)
  • 1 lžička mletého koriandru (volitelné)
  • 80 g holandského kakaa Van Houten (volitelné, v případě použití odečíst 80 g mouky)

Na krém:

  • 450 g cream cheese
  • 320 ml 40% šlehačky (Deluxe)
  • 120 g pudrového cukru (M&S, Diamant)
  • 1 lžička vanikové esence
Recept

Vejce si vyndej z lednice a nech je minimálně hodinu stát v pokojové teplotě, ideálně je nech z lednice přes noc. Olej musí mít také pokojovou teplotu / Máslo musí být zchladlé. Troubu si předehřej na 180 stupňů. Formu si vymaž máslem a vylož pečícím papírem. Možná to zní zvláštně, ale já to tak dělám. Kdybych formu vysypala moukou, korpus bude mít na sobě moučnou krustu a to nemám moc ráda. Nejdříve si vystřihnu kolečko ve tvaru vnitřního obvodu formy. Poté si vystřihnu 2 dlouhé kusy, které mají výšku minimálně jako forma a z jedné strany ji nastříhám do hloubky pouze asi 1 cm. Poté vezmu tento papír a nastříhanou stranou směrem dolů nalepím na vnitřní stranu formy. Nastříhané části mi dovolí s papírem lépe pohybovat. Správně umístěný papír má nastříhané části na dně formy dokola. Na takto připravený boční papír dám kolečko, které jsem si ještě pro jistotu ze spodní strany namazala máslem, aby mi na dně dobře drželo.

Jablka oloupej a nastrouhej na struhadle nahrubo. Vejce šlehej asi 1 minutu v robotu (K – nástavec, případně ručním šlehačem), poté zašlehej cukr po třech částech a vyšlehej do světle hnědé pěny. Bude to trvat asi 7 minut. Přidej nastrouhaná jablka a zamíchej. Po tenkém pramínku přilij olej /máslo. Nech šlehat na střední stupeň. Smíchej si suché ingredience včetně koření, případně kakaa. Poté směs postupně smíchej s vaječnou směsí. Můžeš k tomu stále použít robot, ale zapni ho jen na nejnižší otáčky nebo vmíchej ručně.

Takto připravenou, krásně nadýchanou směs nalij do formy a dej péct do trouby na cca 40 – 45 minut. Čas bude záviset na typu trouby. Zda je korpus hotový poznáš tak, že do středu zapíchneš špejli, která je po vytažení čistá.

Korpus nech zchladnout a poté opatrně vyndej na mřížku. Nejlepší je nechat korpus odpočinout do druhého dne a poté zdobit.

Na krém šlehej cream cheese pokojové teploty asi 3 – 5 minut, přidej vanilkový extrakt, prosyj pudrový cukr* a šlehej dohladka. Poté po částech přidávej vychlazenou smetanu. Šlehej, dokud krém nebude tuhý.

Dort můžeš uvnitř navíc promazat marmeládou, prolít karamelem a ozdobit květinami nebo ovocem 🙂

*Extra jemnou moučku (i přírodní vanilkový extrakt) kupuji v M&S, ale podobnou, i když ne tak jemnou, prodávají v supermarketech v bílé krabičce pod značkou Diamant. Do krémů obecně doporučuji používat tento typ cukru, vyhneš se totiž nepříjemnému „vrzání“ standardního moučkového cukru, který není tak jemný na to, aby se v krému plně rozpustil.

Dobrou chuť 🙂
Štítky: ,