Nakládaný hermelín

Vystaveno:

Tolik reakcí jako na hermoše jsem snad nikdy neměla 😀 Jsem ráda, že vás zaujaly, proto jsem si dala práci a sepsala spoustů tipů, jak dosáhnout dokonalého výsledku.

Na 15 kusů potřebujete
  • 15 camembertů nebo vyzrálých hermelínů
  • 4 šalotky
  • 5 červených cibulí
  • 7 snítek rozmarýnu
  • 3 bobkové listy (ideálně čerstvé, prodává M&S)
  • 4 stroužky česneku
  • Červená paprika mletá
  • 1 – 1,5 l slunečnicového oleje
  • Sklenice beraních rohů
  • 3 chilli papričky (podle chuti)
  • 10 kuliček nového koření
  • 10 kuliček celého pepře
  • Čerstvě mletý pepř a sůl
Než začneme

Než začneme s receptem, mám pro vás pár tipů, na co si dát pozor. Je to fakt důležité

1. Než začnete s nakládáním, ujistěte se, že máte čistou plochu, vše si připravte na své místo.
2. Sklenice i všechny ingredience by měly být suché – myšleno komplet bez vody.
3. Vaše sklenice by měla být naprosto čistá, proto je ideální ji sterilizovat.
4. Také vaše ruce i nástroje by měly být čisté.
5. Hladina oleje by měla být nad všemi ingrediencemi.
6. Při nakládání je potřeba hooodně soli, jinak nedosáhnete plné chuti, takže se toho nebojte.
7. Hermelíny vždycky prořízněte podélně a pořádně ochuťte.
8. Až vše naložíte, s otevřenou nádobou opatrně několikrát bouchněte. Cílem je, aby všechen vzduch vyběhl nahoru a dostal se ven. Ale bacha, docela to cáká 😀
9. Po naložení nechávám hermelín 24 hodin v pokojové teplotě přikryté tmavou taškou a poté je dám do lednice nebo nechám v černé tašce na balkóně (pokud počasí dovolí). Zkrátka by měly být v chladu.
10. Sklenice by měla být plná, aby tam bylo co nejméně „nezaplněného“ místa.
11. Pokud použijete vyzrálé kousky sýra – ideálně fakt ten camembert, váš hermelín bude výborný už po třech dnech!

Pokud tohle všechno nedodržíte, je dost pravděpodobný, že vám hermoše začnou kvasit a zkazí se.

 

Postup

Jak jsem psala výše, všechny suroviny si připravte na čistou plochu. Cibuli nasekejte na kolečka, stejně tak jako šalotku. Česnek rozdrťte a smíchejte v mističce se dvěma lžícemi oleje. Hermelíny podélně rozkrojte a řeznou stranou si je všechny položte na přípravnou plochu. Řádně osolte, opepřete a posypte červenou paprikou. Nyní pomocí mašlovačky naneste na každou polovinu trochu česneku a na závěr ještě trochu šalotky. Hermelíny přikryjte zpět do původního stavu – teď máte také hermburgery 🙂 Nyní záleží na tvaru vaší sklenice. Já mám celkem úzkou, tak jsem dávala vždy jeden celý a jeden rozpůlený hermelín tak, aby mi vytvořil jedno celé patro (prostě aby zaplonil dno :-)). Osolte, opepřete a posypte červenou paprikou. Na takto připravené první patro naneste červenou cibuli, pár kuliček pepře a nového koření, asi dva beraní rohy, jednu chilli papričku, přidejte rozmarýn, bobkový list a pokračujte s dalším patrem hermelínů. Pokud vám zbyl česnek, nebojte se ho tam mrsknout taky. Až budete mít sklenici naplněnou, zalijte to celé olejem. Na závěr sklenicí několikrát bouchněte o kuchyňskou desku, aby vyšel ven vzduch. Prvních 24 hodin nechte hermelín v tmavé tašce na lince v pokojové teplotě a poté je dejte do tmy a do chladu, ideálně do lednice, pokud se vám tam vejdou 🙂 Pokaždé, když si budete sýr nandávat, ujistěte se, že máte čisté náčiní, aby se zbytek nezkazil. Údajně by měl vydržet v lednici až tři měsíce, ale my ho sníme vždycky do dvou týdnů 😀

Dobrou chuť 🙂