Nudle pad thai jsou naprostým základem thajské kuchyně. Je to typické jídlo pro street food nejen v Bangkoku. V roce 1939 tehdejší premiér Phibun bránil Thajsko před různými vlivy z jiných zemí a začal tak promovat rýžové nudle jako národní surovinu. Postupně se tak vyvinulo „první thajské fast food jídlo“ 🙂
Na 4 porce
Na korpus:
- 200 g širokých rýžových nudlí
- 3 lžíce rybí omáčky
- 3 lžíce tamarindové pasty
- 3 lžíce muscovado světlého cukru (nebo palmového)
- 3 lžíce arašídového oleje
- 150 g krevet (vyloupaných, s vyjmutým střívkem)
- 180 g pevného tofu
- 4 – 5 stroužků česneku (podle velikosti)
- 3 šalotky (případně ½ cibule)
- 2 – 3 lžičky sušeného chilli
- 3 vejce
- 3 hrnky mungo klíčků
- 100 g arašídů
- 1 limetka
- Jarní cibulka
- Koriandr
Postup
Nudle namočte na 40 – 50 minut do studené vody. Mezitím si v hlubší míse smíchejte tamarindovou pastu, rybí omáčku a cukr. Cukr by se měl zcela rozpustit. Ochutnejte směs a případně ji dolaďte. Je důležité, aby výsledná omáčka byla vyvážená v poměru sladkost, kyselost a slanost. Tofu nakrájejte na silnější proužky. Arašídy opražte na rozpálené pánvi nasucho a trochu rozdrťte v hmoždíři nebo nasekejte nožem. Jarní cibulku nakrájejte na kolečka, použijte pouze zelenou část. Šalotku rozkrájejte na měsíčky.
Když jsou nudle nasáklé – měly by se dát ohnout, ale zůstat stále pevnější, sceďte je a nechte stranou. Na vysokém plamenu rozehřejte pánev wok dokud se z ní nezačne lehce kouřit (pokud máte malý wok, určitě si přípravu nudlí rozdělte do dvou etap). Do woku nalijte dvě lžičky oleje a osmahněte krevety dokud se nezbarví do růžova. Lehce je zakápněte rybí omáčkou a dejte stranou na talířek.
Do woku přilijte 2 lžíce oleje a počkejte asi půl minutky, než se nahřeje. Přidejte tofu nakrájené na silnější proužky a restujte asi 3 minuty dozlatova. Přidejte najemno nasekaný česnek, promíchejte a přihoďte na plátky nakrájenou šalotku a chilli. Restujte asi minutu a poté vhoďte nudle. Nyní je nutné je řádně promíchat s ostatními ingrediencemi. Asi po dvou minutách obsah woku shrňte k jedné straně a do prázdného místa vlijte zbytek oleje. Do oleje vyklepněte vejce, které jen lehce rozkvedlejte a nechte osmažit. Poté je plochou vařečkou rozkrájejte na proužky a promíchejte s nudlemi.
Do nudlí s vejci přilijte připravenou směs z rybí omáčky a promíchejte. Ochutnejte a případně dochuťte cukrem, tamarindovou pastou (doladí kyselost) nebo rybí omáčkou (doladí slanost). Nakonec přidejte 2 – 3 hrnky mungo klíčků, krevety a polovinu pražených nasekaných arašídů. Až klíčky lehce zkřehnou, můžete servírovat.
Na talíři nudle ozdobte čerstvými klíčky, arašídy, koriandrem a jarní cibulkou. Podávejte s limetkou na přikyselení.