Na čerstvých letních závitcích miluji variabilitu surovin! Je to především o vaší chuti a preferencích. Mamce dělám bez krevet, Martinovi bez thajské bazalky, babičce bez papriky a sobě přidávám avokádo. Každý si časem najde tu svou TOP kombinaci 🙂 Ve Vietnamu jedí závitky stejně tak, jako my sendviče – většinou jako lehký oběd.
na 12 rolek
- 12 ks rýžového papíru na nesmažené závitky
- 18 ks krevet*
- Červená paprika
- Okurka
- Mrkev
- Červené zelí
- Listový salát (římský, little gem..)
- Rýžové nudle vermicelli (cca ¼ balení)
- Koriandr
- Thajská bazalka
- Máta
Na arašídový dip:
- 70 g arašídového másla
- 1 lžíce hoisin omáčky
- 2 lžíce kvalitní sójové omáčky
- 1 stroužek česneku
- 1 malá chilli paprička (bird`s eye či cayenne) nebo lžička Sirachi
- Trochu vlažné vody na zředění
- Nesolené buráky na ozdobu
Postup
Nudle zalij vařící vodou a nech 3 minuty pod poklicí odpočinout. Poté zkontroluj a zceď. Propláchni studenou vodou a pokud máš sezamový olej, můžeš zakápnout a promíchat. Pokud ne, nevadí, jen se rýžové nudle budou možná trošku lepit.
Zeleninu omyj, oloupej a nakrájej na „julienne“, tedy na úzké, dlouhé nudličky. Ze salátu odstraň tuhé středy a nakrájej na proužky. Zelí nakrouhej na nudličky. Krevety přeřízni podélně, vznikne ti tak 12 ks.
Do široké mísy nebo pánve napusť teplou vodu a na okamžik vlož rýžový papír. Postačí 10 vteřin. Namočený papír polož na přípravnou plochu (já to dělám přímo na lince, někdo používá vlhkou utěrku, prkýnko..) a začni vrstvit suroviny. Záleží na tom, jakého efektu chceš docílit. Krásné je, když krevety prosvítají. Do středu dolní části papíru navrstvi tři krevety tak, aby oranžová strana ležela na papíru. Přidej lístky bylinek, vermicelli a zeleninu podle chuti. Pokud chceš, aby závitek byl zabalen nejen v papíru, ale i v salátu, nejdříve začni širším kouskem salátu, poté přidej ostatní ingredience a znovu přikryj plátkem salátu. Nepřeháněj to s množstvím, vrstvi rovnoměrně a nech si minimálně 2 cm okraje. Nyní postranní okraje přehni přes náplň, vezmi spodní okraj papíru a opatrně, za pomocí všech prstů ho přehni přes „nádivku“ a závitek utáhni. Poté už jen zabal a krásný letní závitek je na světě 🙂
Já osobně k závitkům miluji arašídový dip. Jeho příprava je mega snadná! Chilli papričku zbav semínek (ideálně použij gumové rukavice nebo postupuj velice opatrně) a nasekej najemno. Použij pouze množství podle chuti. Já mám plechovou hubu, ale ne každý to tak má 🙂 Česnek nasekej najemno (můžeš odstranit střed – klíček, který způsobuje zápach z úst a těžkost od žaludku). Smíchej arašídové máslo, hoisin omáčku, sójovku a přidej chilli a česnek. Zřeď asi dvěma lžícemi vody a promíchej. Nesolené buráky nasekej nahrubo a ozdob dip.
Závitky namáčej v dipu a užívej si tu hru čerstvosti!
TIP: Krevety zvol od ověřeného dodavatele. Já je kupuji v Makru nebo na Francouzské 66 v Praze. Beru mražené, již předvařené – tedy již oranžové a vyloupané 🙂 Před použitím je stačí namočit do vlažné vody na 30 minut a propláchnout. Pokud zvolíš šedé, tedy tepelně neopracované, vhoď je na 2 minuty do vroucí vody, zchlaď a oloupej. Pokud máš krevety oranžové nevyloupané, jen je oloupej. Snad jsem vyčerpala všechny možnosti 😀
Pokud vás zaujal nádherný podlouhlý světlý a černý talíř, můžou být vaše! Keramické nádobí od Made in Japan pochází přímo od jeho výrobců – japonských hrnčířů. Nádobí Made in Japan je funkční, exkluzivně navržené, má vkusný design a dlouhou životnost. V unikátních kolekcích najdete jídelní servis, talíře mělké i hluboké, misky, mísy, tácy, servírovací set na sushi, čajový servis, jídelní hůlky nebo misky na saké. Nevím jak vy, ale já potřebuji snad úplně všechno! 🙂