Já vím, že každý říká, že má nejlepší nakládačky, ale tyhle jsou opravdu nejlepší 😀 Jsou přímo od mojí babičky a už odmalička si pamatuju, že k nám chodily sousedky pro recept, návštěvy si ho opisovaly než šly domů a i mamka ho rozdávala v práci. Tak na tom možná něco bude – koneckonců – vyzkoušejte a uvidíte 🙂
10 – 15 sklenic (podle velikosti)
- Asi 80 malých okurek (nakládaček)
Na lák
- 700 g cukru krupice
- 120 g soli
- 5 kuliček celého pepře
- 4 kuličky nového koření
- 4 hřebíčky
- 2 bobkové listy
- Špetka tymiánu (sušeného)
- 3 stroužky česneku
- 3 litry vody
- 1 litr octa
Na plnění
- Kopr
- Mrkev
- Cibule
Postup
Okurky řádně očistěte. Do vody s octem přisypte sůl, cukr, přidejte koření, česnek a přiveďte k varu. Vařte 5 minut a nechte vychladnout. Cibuli a mrkev nakrájejte na kolečka.
Sklenice sterilizujte, naplňte okurkami, snítkou kopru, pár kolečky mrkve i cibule. Zalijte vychladlým lákem (téměr po okraj, měl by tam zbýt 1 – 2 cm) a zavřete sklenice.
Zavařování
Do velkého hrnce postavte sklenice, napusťte vodou do 3/4 a přiveďte k varu. Okamžitě ztlumte plamen na nejméně a nechte 10 minut „vařit“. Teplota by měla být max. 100 stupňů. Po této době sklenice vyndejte na suchou utěrku a postavte je víčkem dolů. Nechte je takto zcela vychladnout a poté skladujte na suchém a tmavém, chladnějším místě.