Já jsem úplně zapomněla, že jsme tuhle „buchtu“ s mamkou doma dřív pořád pekly! Jak já jsem ji milovala… Upřímně musím říct, že zbožňuju mák a když jsem se podívala na svůj blog, zjistila jsem, že mi tu makové recepty jaksi chybí :-O Okamžitě jsem to napravila a na mák si ještě posvítím. 🙂 Víte, že v některým zemích se mák ani neprodává? Bere se tam totiž jako droga nebo se neshoduje s náboženstvím, jako třeba v Saúdské Arábii. Měli bychom si ho tedy vážit. 🙂
Na zapékací mísu 20 x 30 cm:
- 100 g změklého másla
- 3 vejce
- 160 g cukru krupice
- 200 g mletého máku
- 200 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva bez fosfátů (např. Amylon)
- 350 – 370 ml plnotučného mléka
- 1 lžíce přírodního vanilkového extraktu
Postup
Pokud budete používat větší plech, zdvojnásobte si ingredience. Máslo, vejce a mléko vyndejte z lednice 2 hodiny před pečením.
Mouku, mák a prášek do pečiva smíchejte v míse a dobře promíchejte. Malý plech s vyšším okrajem či zapékací mísu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou nebo vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 170 stupňů.
Máslo šlehejte asi 5 minut samotné na vyšší stupeň, dokud nezbělá a nenabyde na objemu. Poté asi natřikrát přisypte cukr a šlehejte asi 10 minut do pěnové konzistence. Nyní postupně zašlehávejte vejce a přidejte také vanilku. Vždy řádně zašlehejte jedno vejce a až pak přidejte další. Směs může chvíli vypadat, že se srazí, ale nebojte, stálým šleháním se zase spojí. Do takto připravené směsi už jen pomocí stěrky nebo na nejnižší stupeň vmíchejte mouku s mákem a přilévejte přitom mléko.
Těsto nalijte na plech a pečte v troubě cca 20 minut. Důležité je, abyste makovec nevysušili, proto ho hlídejte a hned, jak bude špejle po zapíchnutí čistá, ho vyndejte a nechte vychladnout.
Makovec můžete například pomazat nějakou domácí zavařeninou (kamarádce jsem ho mazala svými domácími povidly) nebo vyšlehat 150 g chlazeného mascarpone se 70 ml chlazené smetany (případně i s trochou moučkového cukru) a ozdobit pomocí zdobícího sáčku jako vidíte na fotkách. Kdybyste sháněli tyto jedlé kvítky, tak jsou z Makra 🙂
Tohle jídlo jsem připravila ve spolupráci s Miele. Chceš se o Miele spotřebičích dozvědět víc? Klikni sem:-)