Nevím, jestli jsem se vám s tím někdy svěřila, ale jsem milovnice „basic chutí“. Nemám moc ráda předimenzovaná jídla plná různých koření, dávám přednost jídlům, kde cítím všechny složky. A myslím si, že je to tak správně. Proto se vyhněte kořenícím směsím, ale dejte přednost bylinkám a jednotlivým kořením, když už je používáte. Zároveň si dejte záležet, aby v jídle vynikala hlavní surovina. Vajíčková pomazánka je toho zářným příkladem. Níže jsem vám napsala můj základní recept plus další nápady na obměnu.
Na 2 porce
- 5 šťastných vajec (stupeň uvaření viz níže)
- 80 g řeckého (10%) jogurtu
- 50 g majonézy
- 1,5 – 2 lžičky dijonské hořčice
- Řeřicha
- 1 lžička citrónové šťávy (nemusí být)
- Mořská sůl, čerstvě mletý pepř
U tohoto receptu je důležité použít tučný jogurt s 10 % tuku, protože takový jogurt je plný chuti a zároveň je krásně hustý. Majonézu kupuji Hellmann’s s podnadpisem „vejce z dobrého chovu“. Samozřejmě pokud máte domácí, určitě ji použijte! 🙂 A protože opakování je matka moudrosti, chtěla bych vás poprosit, abyste nekupovali vejce s označením č.3, protože tyto chovy slepic v klecích jsou extrémně nehumánní. Ideálně kupujte ta s číslem 0 (bio) nebo 1 (volný výběh), případně zkuste sehnat domácí od sousedů. Jen šťastné a netrýzněné slepičky do svých vajíček dají to nejlepší. Moc vám děkuju, že se snažíte.
Jak správně uvařit vejce?
Když nebudu počítat, že jsou Velikonoce a máme doma spoustu vajec, kde vnitřek už neovlivníme, mám pro vás pár tipů, jak uvařit ta nejlepší vejce! 🙂
Vejce si vyndejte minimálně hodinu, ideálně 2 před vařením. Je lepší vkládat je do vody v pokojové teplotě, protože studená vejce z lednice velmi často dostanou teplotní šok a popraskají. V rendlíku přiveďte k varu větší množství vody, aby vejce měla dostatek prostoru a byla celá potopená. Do vroucí vody se vejce vkládají proto, abyste nebyli zklamaní, že místo vejce naměkko máte vejce natvrdo. 🙂 Jednoduše řečeno máte prostě kontrolu nad dobou vaření a díky tomu své vejce uvaříte přesně tak, jak potřebujete. Vejce do vody neházejte, položte si ho na lžíci a opatrně ho do vody ponořte.
Vejce naměkko vařte 5 minut, vejce nahniličko vařte 7 minut a vejce natvrdo vařte 9 minut. Pokud budete dávat vejce z lednice a nebo máte extra velká vejce, přidejte vždy 1 minutu. Pokud máte vejce maličká, raději 1 minutku uberte. Vejce na tuhle pomazánku vařím 8 minut. 🙂 Uvařená vejce ihned zchlaďte v ledové vodě. Var se zastaví a vejce už nedojde a nebude se zbytečně vysoušet.
Postup pomazánka
Vejce nechte vychladnout, oloupejte a omyjte, abyste se zbavili případných mikro skořápek. Oloupaná vajíčka vysušte a do mísy 3x projeďte přes takové to krájecí kolečko, které se používá při přípravě bramborového salátu. Pokud stále nevíte nebo ho snad nemáte, dávám odkaz sem. Do vajec přidejte jogurt, majonézu a hořčici. Promíchejte a přidejte citrónovou šťávu a řeřichu – já dám vždy polovinu balení dovnitř a polovinu na nechám na ozdobu. Dochuťte pepřem a solí a nechte v lednici vychladnout alespoň 1 hodinu. Chutě se tak hezky propojí. Konzistence by měla být vláčná, nevysušené žloutky se krásně propojí s majonézou a jogurtem, a vytvoří tak neodolatelnou texturu.
A přesně takhle jednoduché to mám ráda. 🙂 A teď se pojďme podívat na různé obměny či další suroviny, které můžete do pomazánky přidat. Aby to pro vás bylo jednoduché, rozdělila jsem tipy na základ, hořčice, koření, bylinky, zelenina a ostatní. 🙂
Obměny vajíčkové pomazánky 🥚🐣
Základ: Řecký jogurt, majonéza, cream cheese, lučina, tvaroh plnotučný, vyšlehané máslo pokojové teploty či kombinace 2 – 3. Je super použít alespoň jednu tekutější složku, aby pomazánka nebyla suchá.
Hořčice: Hrubozrnná, plnotučná, anglická, dijonská.
Koření: Kurkuma / kari, uzená paprika, kajenský pepř/chilli, římský kmín.
Bylinky: Petrželka, pažitka, tymián, bazalka, kopr, koriandr, oregano, libeček, mikrobylinky, medvědí česnek
Zelenina: Zralé avokádo (to zbožňuju!), šalotka/jarní cibulka, česnek, ředkvičky, chřest
Ostatní: Slanina, modrý sýr, parmazán, různá pesta, sušená rajčata, nakládané okurky, šunka, semínka…
Snad se vám článek líbil a bude vám celoročně sloužit jako inspirace na vajíčkové hody. 🙂
Dobrou chuť 🙂