Anglické muffiny! Britské snídaňové pečivo. Udělej si vejce benedikt nebo úžasnou sladkou snídani!
Asi na 15 ks potřebuješ
- 15 g másla
- 350 ml mléka
- 1 lžička cukru krupice
- 15 g čerstvého droždí
- 480 g hladké mouky
- 10 g soli
- Hladká mouka na podsypání těsta
- 1 hrst rýžové mouky na poprášení těsta
- 4 – 6 lžic rostlinného oleje na smažení
- Kulaté vykrajovátko (stačí větší hrníček…)
Postup
Máslo nech změknout do pokojové teploty. V rendlíku ohřej mléko tak, aby bylo vlažné (ale ne horké!). V míse smíchej 200 ml mléka, cukr a droždí a poté vmíchej zbytek mléka a máslo. Do další mísy prosij mouku, přidej sůl, promíchej a vytvoř si uprostřed důlek. Do důlku nalij drožďovou směs a vypracuj – rukou či vařečkou haldké a elastické těsto. Trvá to asi 10 minutek. Je to klasické zadělávání těsta – pohyb podebírání těsta a následný pohyb vařečkou nahoru, nic víc, nic míň 🙂 Takže se toho neboj 🙂
Mísu se zadělaným těstem přikryj suchou uťerkou a nech kynout 60 minut na teplém místě. Po této době těsto opatrně vyklop na pomoučněný vál (nebo na linku :-)) a vyválej na plát silný cca 1,5 cm. Pomoučněným vykrajovátkem si vykroj 15 koleček (plus mínus), plech vydatně popraš hladkou moukou, kolečka popraš moukou rýžovou a vlož na plech. Přikryj je utěrkou a nech ještě 30 minut zrát na teplém místě.
Ke smažení budeš potřebovat nejlépe litinovou/ocelovou pánev/hrnec nebo zkrátka takovou pánev, na které se Ti opravdu dobře pracuje a je bytelná, ale nejspíš budeš muset použít více oleje na opékání. Rozpal si pánev na středním ohni, kápni lžíci oleje, stáhni oheň na jednu třetinu a vlož na ni kolečka stranou, na které je rýžová mouka. Smaž pomalu 6 – 7 minut na každé straně dozlatova. Nech vychladnout na mřízce.
Podávej především s vejcem Benedikt, ale také s čímkoli jiným – výborné jsou s burákovým máslem a ovocem, s marmeládou, jako mini burgery, dále třeba obložené šunkou, sýrem, s uzeným lososem, s mozzarellou, sušenými rajčaty a rukolou atd. 🙂