Tenhle báječnej dezert pochází z Anglie. V průběhu 2.světové války lidé neměli moc peněz na suroviny na klasický koláč s korpusem a tak vymysleli jednodušší a na mnžství surovin míň náročnější variantu. Díky Bohu za ty dary, je to opravdu bomba 🙂 Nejlepší na tomhle dezertu je množství variací a to jak ovoce, tak drobenky, kterou můžete připravit klasicky nebo ve zdravější formě. Já mám pro vás dneska recept na tu klasickou variantu 🙂
Na formu o průměru 22 – 25 cm /na 4 – 5 malých zapékacích misek:
- 125 g hladké mouky
- 100 g chladného másla
- 50 g cukru light muscovado (nebo třtinového)
- 800 – 900 g lesních borůvek (mimo sezónu nevadí mražené)
- Semínka z 1 vanilkového lusku
- Crème fraîche (vysokotučná zakysaná smetana) nebo kvalitní vanilková zmrzlina
Postup
Troubu předehřejte na 200 stupňů (pokud máte horkovzduch, uberte asi 20 stupňů). Chlazené máslo smíchejte s moukou a cukrem v míse a konečky prstů svižně vytvořte drobenku.
Formu o průměru 22 – 25 cm / případně malé zapékací misky vymažte máslem. Borůvky smíchejte s cukrem a vanilkou. Do formy navrstvěte ovoce, posypte žmolenkou a pečte asi 30 minut ve střední části trouby.
Že je váš crumble hotový poznáte díky krásně zlaté barvě drobenky a také díky krásně probublávajícímu ovoci mezi křupavou žmolenkou. Po vyndání z trouby nechte dezert lehce zchladnout a podávejte v mističkách se lžící smetany nebo kopečkem zmrzliny 🙂
Tento dezert jsem připravila v mojí vysněné troubě Miele. Chceš se o Miele spotřebičích dozvědět víc? Klikni sem:-)