Bramborové šišky s mákem

Vystaveno:

Když jsem byla malá, tohle jídlo bylo jedno z mých nejoblíbenějších. Ještě jsem neuměla moc mluvit a říkala jsem mu „čičky č mákem“. Doma už tomu ani jinak neřekneme. Věřím, že se tímhle receptem také vrátíte do dětství. 🙂

Na 2-3 potřebujete

Šišky

  • 500 g brambor (ideálně varný typ C)
  • 3 ruličky celé skořice
  • 150–200 g hrubé mouky
  • 1 lžička bramborového škrobu*
  • 40 g celého máku (nemusí být)
  • 1 vejce
  • sůl
  • 60 g másla na potření hotových šišek

Posypka

  • mletý mák
  • moučkový cukr dle chuti
  • máslo na polití

*Na šišky použijte škrobnaté brambory, ideálně tedy varný typ C. Pokud je neseženete, do těsta přidejte 1–2 lžičky bramborového škrobu.

Postup

Kdykoliv pracujete s bramborovým těstem, je nutné se řídit jedním pravidlem: voda čeká na knedlíky. Bramborové těsto totiž rychle řídne, a pokud si nepospíšíte, šišky se vám rozvaří. Proto: než je začnete připravovat, vždy si dejte nejdříve vařit vodu! V tomto případě ideálně do velkého a širšího hrnce.

Brambory uvařte ve slupce společně s celou skořicí ideálně den předem nebo s dostatečným předstihem, aby stihly zcela vychladnout. Skořice dodá bramborám úplně novou vůni!

Hotové a vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte najemno na vál. Můžete použít mačkadlo na brambory nebo třeba klasické struhadlo. Zasypte je 150 g mouky (případně i škrobem), mákem (pokud ho používáte), řádně posolte a uprostřed vytvořte důlek. Tam vyklepněte vejce a začněte zadělávat těsto. Ideální je začít vidličkou postupným rozkvedláváním vajec, kdy krok za krokem budete přibírat více a více brambor s moukou. Poté odložte vidličku a zadělejte těsto ručně. Pracujte svižně, protože – jak už víte ‒ má tendenci řídnout. Pokud by bylo v průběhu potřeba, ještě přidejte zbývajících 50 g mouky, případně si ji nechte na podsypávání. Rozdělte ho na několik stejně velkých částí. Z každé vyválejte hada a krájejte stejné, asi 6 cm dlouhé šišky o průměru malíčku. Ty můžete ještě ručně dotvarovat, pokud bude třeba.

V tuto chvíli už by vám měla poklička nadskakovat vroucí vodou. Přidejte do ní lžíci soli a nechte zase vařit. Máslo na potření šišek dejte rozehřívat.

Šišky vařte na etapy. První várku vložte do vody a vařte asi 10 minut – vždy zkontrolujte jednu šišku rozříznutím, abyste viděli, zda uvnitř není syrová. 🙂 Hotové vyndejte děrovanou naběračkou do misky a vždy je pomašlujte větší dávkou másla. Takhle pokračujte, dokud těsto nezděláte.

Šišky servírujte s mákem, moučkovým cukrem a polijte je máslem dle chuti. 🙂

 

TIP: Kupovaný mletý mák je velmi často žluklý. Proto si jej před přípravou raději zkontrolujte přivoněním. Pokud máte mlýnek, namelte si čerstvý.

Dobrou chuť 🙂