Když jsem byla malá, tohle jídlo bylo jedno z mých nejoblíbenějších. Ještě jsem neuměla moc mluvit a říkala jsem mu „čičky č mákem“. Doma už tomu ani jinak neřekneme. Věřím, že se tímhle receptem také vrátíte do dětství. 🙂
Na 2-3 potřebujete
Šišky
- 500 g brambor (ideálně varný typ C)
- 3 ruličky celé skořice
- 150–200 g hrubé mouky
- 1 lžička bramborového škrobu*
- 40 g celého máku (nemusí být)
- 1 vejce
- sůl
- 60 g másla na potření hotových šišek
Posypka
- mletý mák
- moučkový cukr dle chuti
- máslo na polití
*Na šišky použijte škrobnaté brambory, ideálně tedy varný typ C. Pokud je neseženete, do těsta přidejte 1–2 lžičky bramborového škrobu.
Postup
Kdykoliv pracujete s bramborovým těstem, je nutné se řídit jedním pravidlem: voda čeká na knedlíky. Bramborové těsto totiž rychle řídne, a pokud si nepospíšíte, šišky se vám rozvaří. Proto: než je začnete připravovat, vždy si dejte nejdříve vařit vodu! V tomto případě ideálně do velkého a širšího hrnce.
Brambory uvařte ve slupce společně s celou skořicí ideálně den předem nebo s dostatečným předstihem, aby stihly zcela vychladnout. Skořice dodá bramborám úplně novou vůni!
Hotové a vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte najemno na vál. Můžete použít mačkadlo na brambory nebo třeba klasické struhadlo. Zasypte je 150 g mouky (případně i škrobem), mákem (pokud ho používáte), řádně posolte a uprostřed vytvořte důlek. Tam vyklepněte vejce a začněte zadělávat těsto. Ideální je začít vidličkou postupným rozkvedláváním vajec, kdy krok za krokem budete přibírat více a více brambor s moukou. Poté odložte vidličku a zadělejte těsto ručně. Pracujte svižně, protože – jak už víte ‒ má tendenci řídnout. Pokud by bylo v průběhu potřeba, ještě přidejte zbývajících 50 g mouky, případně si ji nechte na podsypávání. Rozdělte ho na několik stejně velkých částí. Z každé vyválejte hada a krájejte stejné, asi 6 cm dlouhé šišky o průměru malíčku. Ty můžete ještě ručně dotvarovat, pokud bude třeba.
V tuto chvíli už by vám měla poklička nadskakovat vroucí vodou. Přidejte do ní lžíci soli a nechte zase vařit. Máslo na potření šišek dejte rozehřívat.
Šišky vařte na etapy. První várku vložte do vody a vařte asi 10 minut – vždy zkontrolujte jednu šišku rozříznutím, abyste viděli, zda uvnitř není syrová. 🙂 Hotové vyndejte děrovanou naběračkou do misky a vždy je pomašlujte větší dávkou másla. Takhle pokračujte, dokud těsto nezděláte.
Šišky servírujte s mákem, moučkovým cukrem a polijte je máslem dle chuti. 🙂
TIP: Kupovaný mletý mák je velmi často žluklý. Proto si jej před přípravou raději zkontrolujte přivoněním. Pokud máte mlýnek, namelte si čerstvý.