Tohle jídlo jsme doma nikdy nedělali, ale když už jsem ho někde jedla, chutnalo po kečupu a rozvařené cibuli (no nic moc prostě :-D), tak jsem se rozhodla udělat pořádný recept. 🙂 Sice je to obyčejné jídlo, ale i to se dá uvařit kvalitněji, a to nejen díky surovinám, ale také karamelizací přísad, abychom z nich vytáhli maximum chuti. Tak předem dobrou chuť. 🙂
Na 3-4 porce potřebujete
- 8 kvalitních špekáčků*
- 3 cibule
- 1 chilli paprička (dle chuti)
- 1 velký bobkový list
- 100 g kvalitní slaniny
- 1 lžíce sádla
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce sladké papriky
- Špetka kajenského pepře (chilli)
- 3 stroužky česneku
- 400 g rajčatové polpy (ideálně Mutti)
- 0,5 l černého piva
- Velká hrst petržele
- sůl, pepř
*Při koupi tzv. buřtů dejte pozor, aby se jmenovaly ŠPEKÁČKY. Pouze ty jsou hlídány přísnější normou než buřty, vuřty a další názvy. Normy sice nejsou tak přísné, jako bývaly dříve, ale lepší nějaké než žádné. Měly by mít alespoň 60 % masa. Pozor dávejte také na obsah tuku, který by neměl přesahovat 37 %.
Postup
Špekáčky podélně rozkrojte a z obou stran nařízněte. Můžete udělat i pár zářezů na střívku, aby maso vsáklo více chuti z budoucí omáčky. Pánev rozehřejte nasucho a položte na ni špekáčky. Restujte na vyšším plamenu, nejdříve z jedné strany dozlatova, poté je otočte a dopečte také do zlatohnědé barvy. Není třeba je otáčet stále dokola, to potom jen zpomalujete celý proces (což platí i u restování masa, zeleniny atd.).
Troubu rozehřejte na 180 stupňů.
Cibuli oloupejte a rozkrojte přes bubáka. Nakrájejte na proužky. Česnek oloupejte a nakrájejte na slabé plátečky. Slaninu nakrájejte na proužky. V silnostěnném hrnci vhodným do trouby začněte restovat slaninu, až začne zlátnout, podle potřeby přidejte sádlo. Tuku je potřeba dostatek, aby se hezky zkaramelizovala cibule, takže se toho rozhodně nebojte. Až se tuk rozehřeje, přidejte cibuli a restujte na středním plamenu asi 15 minut. Je důležité, aby zkaramelizovala dohněda. Ideální je cibuli přikrýt po 5 minutách restování poklicí a vždy jen trochu promíchat, aby se cibule odlepila od dna. Až bude cibule zkaramelizovaná, přidejte hořčici, česnek, celou chilli papričku, bobkový list a na vyšším plamenu restujte asi půl minuty. Poté přidejte papriku a chilli koření, počkejte 1 minutu a přidejte rajčata. Jen lehce osolte a řádně opepřete. Restujte asi 5 minut, dokud se nevypaří trochu tekutiny a přilijte pivo. Opět restujte 5 minut a poté přidejte buřty, přikryjte a vložte do trouby.
Pečte 15 min zaklopené, poté sundejte pokličku a pečte 20 minut. Petržel nasekejte nahrubo a vmíchejte ji do hotových buřtů. Omáčka by měla být velmi tmavá, hustá a chuťově výrazná. Nesmí být cítit chuť alkoholu, ten by měl být zcela vyvařený.
Podávejte s čerstvým chlebíkem – já v Praze ráda chodím do Alf & Bet pro bramborový chléb, je skvělý!
Tohle jídlo jsem připravila ve spolupráci s Miele. Chceš se o Miele spotřebičích dozvědět víc? Klikni sem:-)
Dobrou chuť 🙂