Halušky jsou slovenské bramborové noky – národní jídlo, které je nenáročné jak na suroviny, tak na čas! Májová brynza se považuje za vůbec nejlepší. Květen je nejvhodnější ke konzumaci této ovčí lahůdky, což je dáno pestrou luční potravou vyskytující se na pastvinách.
Na 3 – 4 porce potřebuješ:
- 250 g brynzy
- 30 – 50 ml tučné smetany (30 – 35%)
- 800 g brambor
- 200 g hladké mouky
- 100 g oravské slaniny (příp. anglické, špeku..)
- sůl
- čistá utěrka
Postup:
Dej si vařit velký hrnec vody. Brambory oloupej, omyj a osuš. Připrav si mísu a na ni rozprostři čistou utěrku. Do takto připravené misky najemno nastrouhej brambory, zabal je do utěrky a vymačkej přebytečnou vodu. Tato voda je plná škrobu, který do halušek potřebujeme později dát, proto ji uchovej. Vymačkané brambory rozprostři do misky, přidej asi 5 g soli a mouku. Z odstáté vody pomalu slij tekutinu a škrob, který se usadil na dně mísy vlij do směsi. Zpracuj těsto, které bude tužší konzistence, ale stále bude „mazlavé“. Je třeba pracovat rychle, bramborové těsto řídne, protože vlivem soli brambory pouští další vodu.
Vroucí vodu osol a nech ještě minutu bublat. Přes haluškovač nastrouhej těsto a vař cca 5 minut, dokud halušky nevyplavou na povrch. Ochutnej, zda jsou uvařené a sceď je.
Oravskou slaninu (případně špek, anglickou slaninu..) nakrájej na kostičky / proužky a vyškvař na pánvi dozlatova. Tuk, který slanina pustí použij na omaštění halušek a nech je pod pokličkou odpočinou. Brynzu smíchej se smetanou – toto je nepovinná část – někdo má raději, když se smetana nepřidává. Rozhodnutí nechám na tobě. Vymíchanou směs přidej do halušek a promíchej.
Na talíř navrstvi halušky a posyp slaninou, případně můžeš přidat čerstvou pažitku.