Také máte z léta ještě spoustu rajčat? Nebo jste prostě dostali chuť na intenzivní rajčatovou omáčku? Tak je tenhle recept přesně pro vás!
Na 4 – 5 porcí potřebujete
- 1,5 kg zralých rajčat
- 130 ml extra panenského olivového oleje
- 5 stroužků česneku
- 2 červené cibule
- 1 lžíce sušeného oregana
- Sůl
Na dokončení
- Smetana 30% (nemusí být)
- Burrata
- Dlouhé těstoviny
- Bazalka
Troubu zapněte na 190 stupňů (horní a spodní ohřev). Pokud máte velká rajčata, nakrájejte je na čtvrtiny, cherry ponechte vcelku. Rajčata naskládejte na plech vyložený pečicím papírem, přidejte oloupanou cibuli, česnek a zalijte olejem. Řádně osolte a zasypte oreganem. Vložte do trouby a pečte do tmavě hnědých flíčků. Bude to trvat celkem dlouho – cca 1 – 1,5 hodiny. Tento proces hnědnutí je velmi důležitý pro budoucí chuť, která díky tomu bude silná, nasládlá a zároveň stále lehce kyselá a svěží.
Upečená rajčata vyndejte a pár jich dejte stranou. Stačí asi 15 kusů. Zbytek včetně oleje a šťávy rozmixujte dohladka pomocí stolního mixéru, případně tyčovým mixérem.
Do velkého hrnce natočte vodu téměř k okraji. Vodu přiveďte na nejvyšším plamenu k varu, přidejte 2 lžíce soli, počkejte pár vteřin a přidejte těstoviny. Vařte je na co nejvyšší plamen, aby se nerozvařily.
Připravte si asi 5 snítek bazalky a nasekejte ji nahrubo. Do hluboké pánve / hrnce si připravte omáčku, dochuťte solí, pokud bude potřeba a přidejte bazalku a rajčata, která jste si nechali stranou. Pokud chcete, můžete přidat pár lžic smetany na zjemnění, já jsem nepřidávala.
Do omáčky rovnou z vody kleštěmi nebo kuchařskou pinzetou přetáhněte těstoviny a přidejte asi sběračku škrobové vody. Energicky promíchejte.
Naservírujte na talíř, navrch položte kousek burraty a osolte hrubozrnnou solí – já jsem použila BIO solný květ s provensálskými bylinkami. Můžete ještě posypat oreganem a ozdobte čerstvou bazalkou. 🙂