Tak tohle byla fakt bomba! Nevím jak vy, ale miluju koláče s drobenkou… Když jsem před lety pracovala v hotelu, Food & Beverage manažer Pavel mi tenkrát řekl, že buchta s drobenkou by měla být vždycky poctivá kynutá a ne vyhnaná práškem do pečiva. Od té doby si to nesu na paměti a musím říct, že je to fakt rozdíl! Takže díky Pavle a zdravím Tě. 🙂
Potřebujete
- 330 g polohrubé mouky
- 65 g krupicového cukru
- Velká špetka soli
- 275 ml plnotučného mléka
- 100 g másla
- 22 g čerstvého droždí
- 3 žloutky
- 1 lžíce přírodního vanilkového extraktu
Náplň:
- 400 g rebarbory
- 70 – 100 g třtinového cukru* (nebo krupice)
- 1 lžička přírodního vanilkového extraktu
Drobenka:
- 200 g hladké mouky
- 250 g cukru muscovado
- 200 g chladného másla
*Záleží na vaší chuti. Pokud máte radši kyselost rebarbory, dejte cukru méně. Pokud naopak máte radši, když se rebarbora sladší (jako já :-)), dejte cukru víc 🙂
Postup
Žloutky oddělte od bílků a nechte alespoň 30 minut stát na lince, aby při použití měly pokojovou teplotu.
Do mísy robota nebo do větší mísy prosajte mouku a přidejte cukr a sůl a promíchejte metličkou. Mléko ohřejte tak, aby bylo vlahé – pozor, nesmí mít přes 40 stupňů, jinak spálíte kvasinky v droždí a buchta nevyběhne.
Do mističky nebo hrnečku nalijte asi jednu třetinu vlažného mléka a rozdrobte droždí. Nyní na teplém místě (topení / plotna, kde jste ohřívali mléko) nechte vzejít kvásek. Bude to trvat asi 20 minut. Pokud po 20 minutách bude směs vypadat stejně jako na začátku, bohužel bylo špatné droždí nebo jste ho spálili příliš teplým mlékem a musíte začít znovu. Do zbytku mléka vložte máslo a na nízkém plamenu ho v něm nechte rozpustit. Stále platí, že by směs neměla být teplejší než 40 stupňů, proto tento krok udělejte hned potom, co dáte vzejít kvásek, abyste směs mohli nechat zchladnout.
Do mísy s moukou vložte žloutky pokojové teploty, přilijte kvásek a začněte těsto zadělávat. Postupně přilévejte i mléčnou směs. Můžete lít svižně. Těsto bude celkem dost tekuté, ale to byl přesně můj cíl, chtěla jsem spíše „buchtu“ než koláč 😀 Těsto zadělávejte 5 – 10 minut (ručně raději 10 minut). Vařečkou směrem k sobě těsto podebírejte a opisujte tak pomyslné kružnice. Nejlepší to je, když se posadíte, pustíte si třeba seriál nebo podcast, dáte mísu mezi nohy a jedete! 🙂 Pokud máte robot, použijte K-metlu, ta je ideální na takto tekuté těsto.
Mísu se zadělaným těstem přikryjte čistou suchou utěrkou a nechte na teplejším místě kynout dokud nezdvojnásobí svůj objem. Důležité je, aby těsto nepřekynulo, v určitém bodě totiž začnou kvasinky umírat. Proto nehlídejte čas, ale spíš množství. Mělo by to každopádně trvat asi hodinku.
Dejte si chvíli pauza a pak si připravte zbytek. Rebarboru omyjte, osušte a nakrájejte na menší kousky. Já jsem krájela plátky silné asi 0,5 – 1 cm. Rebarboru není nutné loupat, krásně se rozpeče. V míse ji smíchejte s cukrem, vanilkou.
Chlazené máslo nakrájejte na kostičky a smíchejte s moukou, vanilkou a cukrem. Konečky prstů svižně vytvořte drobenku.
Troubu rozehřejte na 175 stupňů. Vykynuté těsto nalijte do pekáčku – pokud máte rádi vyšší jako já, zvolte menší s vyšším okrajem, kdo má radši placatý, zvolte širší plech. Na těsto pravidelně rozmístěte rebarboru a zasypte drobenkou.
Vložte do středu trouby a pečte 40 – 50 minut – záleží na vaší troubě, je potřeba to kontrolovat pomocí špejle. Důležité je, abyste koláč zbytečně nepřepekli, protože ho tím vysušujete. Zároveň počítejte s tím, že špejle po vytažení bude díky rebarboře vždy „vlhká“, proto je nutné zkontrolovat, zda je špejle vlhká od těsta nebo rebarbory. :-)Pokud bude jen od rebarbory, hned koláč vytáhněte a nechte vychladnout (to je ta nejtěžší část).
Pokud budete koláč péct, budu ráda, když ho budete sdílet na Instagramu a označíte mě, abych viděla, jak se vám povedl! Dejte vědět.
Dobrou chuť 🙂