Recenze fritézy Phillips Airfryer & recept na falafel

Vystaveno:

Když mi přišla nabídka na otestování této „vzduchové“ fritézy, řekla jsem si, že byste o to asi neměli zájem. Pak jsem ale udělala anketu na Instagramu a více než 75 % z vás tuto recenzi chtělo! 🙂 Konkrétně jsem testovala fritézu Phillips Avance Collection Airfryer XXL. Alfa a omega celé fritézy spočívá v přípravě jídel buď úplně bez tuku nebo s minimálním množstvím.

Důležité informace a moje postřehy si můžete přečíst níže v bodech:

  • Ve fritéze je možné nejen fritovat, ale také restovat, grilovat a péct.
  • Má krásný design, je celkem tichá a ovládání je intuitivní.
  • Koš je celkem prostorný, nicméně se nesmí příliš naplnit, aby vše bylo dostatečně opečené (například kuřecí křídla, paličky, hranolky…)
  • Veškeré odnímatelné části jsou vhodné do myčky, ale i v ruce se díky technologii QuickClean myje skvěle.
  • Většinu jídla, které připravujete, je potřeba „obalit“ v trošce tuku, aby bylo hezky křupavé (například obalované řízky, ryby atd.). Je tedy dobré pořídit si olej ve spreji.
  • Fritéza si perfektně drží teplotu a jídlo je hotové za okamžik. Díky funkci udržování teploty můžete jídlo servírovat až budete připraveni 🙂
  • Fritéza má údajně funkci, která z potravin rychleji extrahuje tuk, a tak ho máte ještě více light.
  • V balení dostanete knížku zajímavých receptů, podle kterých se s fritézou naučíte zacházet. 🙂 Na jeden můj se teď můžete podívat.
  • Samozřejmě jsem zkoušela i hranolky, na které jste se ptali asi nejvíce a výsledkem byly velmi křupavé nemastné hranolky. Přirovnala bych to asi k topinkám. Někdo si k tataráku rád dá ty mastné a někdo zase radši nasucho. 🙂 Takový rozdíl to asi je…
  • Při fritování vznikají karcinogenní látky a co si budeme říkat, pravidelné stravování takto připravovaného jídla není úplně zdravé – proto mi to přijde jako super varianta hlavně pro děti, které tak uspokojíme hranolky a máme přitom čisté svědomí. 🙂

 

Na otázku, kdo potřebuje fritézu Airfryer bych tedy odpověděla následovně. Myslím si, že pokud doma „friťák“ často používáte a rádi byste omezili tuk, rozhodně se vám bude tento produkt hodit a potěší vás. Myslím si, že je skvělý do domácností s dětmi, případně i pro ty z vás, kteří musí držet jaterní dietu, ale nechtějí si odpírat svá oblíbená jídla. Pokud se fritézu naučíte využít na maximum, můžete v ní připravovat téměř vše, ať už mluvíme o hranolkách, steaku nebo sladkém.

Já jsem pro vás s fritézou Phillips Airfryer připravila následující recept:

Salát s falafelem a krvavým pomerančem

Na cca 35 kuliček:

  • 450 g sušené cizrny
  • 1 střední cibule
  • 7 snítek petrželky
  • 3 stroužky česneku
  • 3 – 4 lžíce hladké mouky
  • 2 lžičky soli
  • 2,5 lžičky římského kmínu
  • 1,5 lžičky mletého koriandru
  • Špetka čerstvě mletého černého pepře
  • Špetka kajenského pepře (dle chuti)
  • 250 ml oleje (slunečnicový, řepkového či arašídový)

Salát 2 porce:

  • 100 g oblíbených salátových listů
  • 15 – 20 kuliček falafelu
  • 1 krvavý pomeranč (či klasický)
  • 1 zralé avokádo
  • Vanička řeřichy
  • 150 g zakysané smetany
  • Špetka kajenského pepře
  • Sůl, pepř
  • Olivový olej
Falafel

Cizrnu namočte jeden den před přípravou do studené vody tak, aby nad ní byla alespoň 5cm vrstva. Cizrna se musí nasáknout vodou, podobně jako u přípravy hummusu. Nikdy nepoužívejte cizrnu v konzervě, z té falafel připravit nejde.

Druhý den cizrnu sceďte a propláchněte. Nyní můžete použít food procesor nebo stolní mixér, případně sekáček. Petržel a cibuli nakrájejte na jemnější kousky, je to lepší, protože směs se nesmí mixovat moc dlouho. Do nádoby mixéru vložte cizrnu, mouku, všechno koření, prolisovaný česnek, cibuli a petrželku. Pokud máte menší mixér, rozdělte si přípravu na 2 – 3 štace.

Teď je důležité, aby se směs správně rozmixovala. Nesmí se z ní stát úplně jemná, tekoucí pasta, ale měla by mít hrubou pastovitou konzistenci. Jedním ukazatelem, zda je směs dostatečně rozmixovaná, je vytvoření kuličky. Pokud kulička drží pohromadě, je to v pořádku. Pokud se rozpadá, ještě mixujte. 🙂 Co se týká chuti, cizrna by měla být spíš slanější, proto ji ochutnejte a případně dochuťte.

Rozmixovanou směs přemístěte do misky, a ještě pořádně promíchejte. Může se stát, že sem tam najdete nerozmixované kuličky cizrny, pokud se tak stane, vyndejte je a vyhoďte. Je lepší mít tam pár kuliček než směs přemixovat. 🙂 Takto připravenou směs nechte odpočívat v lednici alespoň 2 hodiny, ze zkušenosti ale musím říct, že je to lepší přes noc.

Cizrnu vyndejte z lednice a začněte tvořit kuličky. Snažte se, aby byly stejně velké, aby se všechny rovnoměrně propekly.

Fritézu Airfryer předehřejte na 160 stupňů. Připravené kuličky namočte do oleje – jde to dobře pomocí lžičky, nechte je řádně okapat, aby na nich zůstala jen tenoučká vrstva a položte do fritovacího koše. Fritézu nastavte na 14 minut a zavřete ji. Každých 5 minut kuličky pootočte. Pokud chcete olej úplně vynechat, není to problém, jen nedocílíte typické zlatavé „kůrky“ na povrchu falafelu.

 

Salát

Zakysanou smezanu v misce ochuťte mořskou solí, čerstvě mletým pepřem a kajenským pepřem. Avokádo podélně rozřízněte, odstraňte pecku a pomocí lžíce ho vydlabejte. Nakrájejte ho na proužky a osolte. Na talíř rozprostřete salát, lehce ho osolte a zakápněte olivovým olejem. Přidejte avokádo, plátky pomeranče, falafel a ozdobte řeřichou. Nakonec pokapejte ochucenou zakysanou smetanou a podávejte.

Dobrou chuť 🙂