Rybízová marmeláda

Vystaveno:

Dokážete si představit linecké cukroví bez rybízové marmelády? Já tedy ne 🙂 Hned jsem si zavařila pár skleniček do zásoby a bez chemie! Kdo chce, může přidat vanilku. Marmeláda je pak krásně voňavá a s rybízem tvoří perfektní pár.

Na 5 až 6 středních skleniček
  • 1000 g rybízové šťávy
  • 400 – 500 g sladidla (cukr, med, javorový sirup)
  • 8 g citrusového pektinu + 20 g cukru (bílý, třtinový)
  • Lžíce vanilkové pasty nebo semínka z 1 vanilkového lusku (volitelné)
Sterilizace prázdných sklenic

Je několik způsobů, jak sterilizovat sklenice. Já to dělám v troubě. Do hlubšího plechu polož utěrku, postav zavíčkované sklenice a zalij vařící vodou. Vlož do trouby vyhřáté na 180 stupňů a sniž teplotu na 120 stupňů. Nech v troubě sterilovat 15 – 30 minut (podle velikosti sklenic) a poté co nejdříve naplň marmeládou.

 

Postup

Rybíz, resp. rybízovou šťávu určitě zvaž až po odšťavnění. Malý talířek vlož do mrazáku. V pánvi nebo v širokém hrnci přiveď šťávu s vybraným sladidlem k varu a vař 4 – 5 minut. Pokud se rozhodneš použít vanilku, přidej ji také. Děrovanou naběračkou nebo malým cedníčkem sbírej pěnu a vyhoď ji. Nadměrné množství pěny v marmeládě totiž zvyšuje její kazivost. 20 g cukru smíchej s citrusovým pektinem (je to nutné, jinak by se v marmeládě cuckoval) a přidej ke šťávě. Důkladně promíchej a vař ještě asi 1 minutu. Poté udělej tzv. talířkový test. Na vychlazený talířek kápni marmeládu a počkej 1 minutu. Marmeláda by měla jen nepatrně stékat a na povrchu se začne „krabatit“. Kdyby byla ještě hodně tekutá, stačí přidat malinko pektinu smíchaného s trochou cukru a ještě chvíli povařit. S časem to nepřeháněj, každá další minuta ubírá vitamíny.

Hotovou marmeládu plň do horkých sterilizovaných sklenic. Pokud máš doma trychtýř s širokým hrdlem, rozhodně ho použij, ale postačí i menší naběračka. Jen dej pozor, ať okraj sklenice zůstane čistý a netknutý, aby se marmeláda nezkazila.

Pokud používáš sklenice WECK, je nutné marmeládu sterilizovat. Hlubší plech vylož utěrkou, postav na ně sklenice s marmeládou (v tomto případě se neobracejí vzhůru) a zalij horkou vodou. Vlož do vyhřáté trouby na 100 stupňů a sterilizuj 15 – 30 minut podle velikosti sklenic. Poté vyndej, osuš a nech zchladnout.

 

TIP: Citrusový pektin se dá koupit v síti obchodů Sklizeno, na webu kitchenetteshop.cz nebo třeba hradeckedelikatesy.cz a rozhodně se vyplatí ho vyzkoušet. Je bez lepku, konzervantů, laktózy a hlavně neobsahuje palmový tuk. Navíc nemění chuť marmelády.  

Příjemné osvěžení 🙂
Štítky: , ,