Máte rádi těstoviny, ale nechcete ustupovat od zdravé stravy? Zkuste lehčí variantu v podobě celozrnných těstovin! Když je doladíte správným výběrem kvalitní pancetty, pochutnáte si a nemusíte mít výčitky 🙂
Na 4 porce
- 50 g čerstvě strouhaného parmezánu
- 200 g celozrnných těstovin spaghetti
- 100 g pancetty
- 3 žloutky
- čerstvě mletý pepř
Postup
Jako první si dejte vařit vodu na těstoviny. Měly by to být minimálně 3 litry. Až se začne vařit, osolte ji a po minutě vložte těstoviny. Vařte dokud nebudou na skus.
Mezitím nakrájejte sušenou slaninu na proužky / kostičky. Parmezán najemno nastrouhejte. Oddělte žloutky od bílků. Prošlehejte sýr se žloutky a přilijte asi 1,5 – 2 sběračky vody z těstovin.
Na rozpálenou pánev přidejte slaninu a na středním ohni ji nechte opéct dokřupava. Nyní by měly být těstoviny al dente. Pomocí kleští či pinzety je přendejte přímo z hrnce do pánve. Přilijte ještě sběračku vody z těstovin. Těstoviny promíchejte s orestovanou slaninou a stáhněte z ohně. Počkejte dvě minuty. Do pánve nyní nalijte připravenou žloutkovou hmotu a energicky míchejte. Vytvoří se nádherná lesklá omáčka obalená kolem těstovin, takzvaná crema.
Servírujte v hlubokém talíři posypané čerstvým parmezánem. Pokud máte rádi ostré pokrmy, posypte spaghetti sušeným mletým chilli, je to přírodní spalovač a jídlu dodá jiskru.