Tradiční máslový beránek (zajíček) s pravou vanilkou a ořechy

Vystaveno:

V mém případě je to zajíček a malé bábovičky – beránků je všude habaděj, tak jsem chtěla změnu. Vy si samozřejmě můžete udělat beránka 🙂 Tento recept z másla a vajec je opravdu výtečný a nefalšovaný.

Na 3 l formu beránka potřebuješ:
  • 210 g másla
  • 230 g cukru krupice
  • Lžíce vanilkové pasty nebo semínka z 1 a ½ vanilkového lusku
  • 8 žloutků
  • 270 g hladké mouky (prosáté)
  • 1 a 1/2 kypřicího prášku do pečiva
  • hrst najemno nasekaných vlašských nebo pekanových ořechů
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 8 bílků
  • špetka soli
  • trochu oleje a strouhanky na vymazání a vysypání formy
  • moučkový cukr, 2 hřebíčky / rozinky, mašle na ozdobení
Postup:

Předehřej si troubu na 180 stupňů. Formu na beránka důkladně vymaž olejem a vysyp strouhankou. U tohoto receptu nedoporučuji používat máslo a mouku na vymazání formy, strouhanka svou hrubou strukturou zaručí snadné vyklopení z formy. V míse smíchej mouku a prášek do pečiva a dej stranou. Z bílků a špetky soli ušlehej sníh.

Máslo šlehej (ručním šlehačem nebo K-metlou v robotu) asi 5 minut samotné, dokud nezbělá, poté přidej cukr, vanilku a šlehej dalších 5 – 8 minut. Nakonec přidej po částech žloutky a zapracuj. Výsledkem by měla být jemná našlehaná hmota. Ručně stěrkou nebo ve stolním robotu (na nejnižší otáčky) střídavě zapracuj mouku a mléko. Přimíchej ořechy a s tou největší opatrností zapracuj sníh (asi natřikrát).

Hotové, nadýchané těsto vlij do hlubší části formy – těsto by mělo sahat kousek pod okraj, uhlaď povrch a peč asi 55 – 60 minut do zlatova. Zajíčka / beránka zkontroluj špejlí, zda je hotov. Formu vyndej z trouby a nech asi 10 minut odpočinout. Poté přiklop prkýnkem a přetoč. Opět přiklop vlhkou utěrkou a počkej asi 5 minut. Zvířátko vyklop a nech ho zcela vychladnout. Popraš ho moučkovým cukrem a poté mu vytvoř oči pomocí hřebíčku nebo rozinek. Nakonec mu ovaž mu mašli kolem krku 🙂

Dobrou chuť 🙂
Štítky: