Tvarohové knedlíky dělám velmi jednoduše (což je u mě celkem nezvyk :-D). Tvaroh používám vždy tučný a ne ve vaničce, ten je moc tekutý. Mouku přidávám pocitově a ze zkušenosti musím říct, že je ta gramáž opravdu pokaždé jiná. Záleží na tvarohu, občas je hodně vlhký a mouky potřebuje více, někdy zase naopak. Každopádně chceme docílit těsta, které bude vláčné, ale zároveň nebude lepit na ruce.
Na 3 – 4 porce potřebujete
- 250 g měkkého tvarohu (kostka)
- 60 g másla
- Lžička přírodního vanilkového extraktu
- Hrubá mouka podle potřeby
- 10 ks mixu jahod a meruněk
- 40 g cukru krupice (ideálně s vanilkou)
- Špetka soli
- 60 g másla
- Tvrdý tvaroh
- Jahody
- 200 g zakysané smetany
Postup
Tvaroh a máslo vyndejte z lednice minimálně hodinu dopředu. Máslo s tvarohem utřete v misce a přisypávejte mouku a sůl. Vypracujte hladké, nelepivé těsto. Ovoce omyjte a připravte si mističku s vanilkovém cukrem. Podle velikosti ovoce odřízněte kousek těsta a vytvarujte silnější placičku. Jahodu / meruňku obalte v cukru a zabalte do těsta. Vyválejte kuličku a pokračujte takto až do konce.
Mezitím si do velkého kastrolu dejte vařit vodu. Knedlíky vařte 10 – 12 minut v lehce vroucí vodě (voda by neměla vřít moc divoce, aby se knedlíky nepotrhaly).
Poté je děrovanou naběračkou vyndejte. Podávejte na zakysané smetaně s rozehřátým máslem, moučkovým cukrem a tvarohem. Pokud vám zbydou čerstvé jahody, můžete je použít na ozdobu J
Tento dezert jsem připravila v mojí vysněné troubě Miele. Chceš se o Miele spotřebičích dozvědět víc? Klikni sem:-)