Ano, kari pasta se dnes dá téměř všude koupit hotová, ale proč neudělat výjimku a zkusit si udělat vlastní, autentickou pastu bez zahušťovadel, konzervantů a umělých barviv.
Potřebujete:
- 8 – 10 zelených chilli papriček, ideálně prik khi nu
- 4 thajské šalotky (červená šalotka)
- 9 cm kus čerstvého zázvoru
- 6 cm galangalu
- 4 stroužky česneku
- 6 ks čerstvého koriandru, včetně stonků a kořenů
- 4 ks citrónové trávy, nasekané na 5 cm ks
- 2 limetky, omyté, ideálně kafirové, nastrouhaná kůra a šťáva
- 16 kafirových listů
- 2 lžíce drcených semen koriandru
- 2 lžičky mletého římského kmínu
- 2 lžičky celého bílého pepře
- 4 lžičky thajské rybí omáčky
- 6 lžic arašídového oleje
- 1 lžíce krevetové pasty
Postup:
Na suché pánvi opražte kmín, pepř, mletý koriandr a dejte stranou. Trvá to asi 3 minutky na středním plamenu. Oloupejte galangal, zázvor – nejlépe to jde lžičkou a překrojte na menší kousky. Oloupejte také šalotku a česnek. Poté veškeré ingredience kromě oleje připravte do misky mixéru a rozmixujte. Olej přidejte až ke konci mixování. Ideální je požít stolní mixér (já mam tento) nebo food processor, zvládnete to ale i s tyčovým mixérem 🙂 Snažte se nemixovat pastu moc dlouho, krásně zelená barva by mohla zešednout zahřátím. Pastu si rozdělte do uzavíratelných misek po několika porcích a dejte do mrazáku. V lednici ti vydrží asi 3 týdny. Z části samozřejmě udělejte čerstvé zelené kari 🙂
Správně by se měla pasta dělat v hmoždíři. Pokud máte tedy doma kamenný hmoždíř, určite to vyzkoušejte. Důležité je, abyste každou z přísad utřeli vždy na kašičku, než přidáte další, aby bylo dosaženo plné, stejnorodé chuti, vůně a konzistence. U tohoto postupu platí, že si nejdřív vše nakrájíte najemno a až poté přidáváte do hmoždíře.
Kafirové listy
Jedná se o listy ze stromu kafirové limetky. Jejich vůně je opravdu velmi specifická, a nezaměnitelná, vyznačuje se neuvěřitelnou svěžestí a sílou. V kari pastě má nenahraditelnou pozici. Prodávají je mražené v asijských obchodech, v mrazáku vydrží dlouho a neztrácejí své vlastnosti.
Kafirová limetka
Je trochu menší než klasická limetka, která je dostupná v supermarketech a její povrch je hrubý a zvlněný. Chuťově je výraznější, kyselejší a aromatičtější. Pokud používáš klasickou limetku, klidně použij dva kusy. Kafirovou limetu kupuji také v asijském obchodě.
Koriandr
Korindr patří bezpochyby mezi nejužívanější byliny používané v Thajsku při vaření. Jeho výrazná a pikantní chuť dodá pokrmu na čerstvosti. Zajímavé je, že se používá celá rostlina včetně semen a kořenů. Semena koriandru kupuji v Marks & Spencer, ale myslím, že už ho dnes mají i v hypermarketech. Co se týká čerstvěho koriandru, nedoporučuji kupovat ten v květináči v obchodech. Tím, že do kari pasty je potřeba i kořen, je nutné zajít do asijských obchodů či na trh.
Krevetová pasta
Samotnou bych ji nepozřela (a to ji ve Vietnamu používají jako dip!), ale v kari pastě či jako přísada do různých omáček je skvělá. Vyrábí se fermentací sušených krevet se solí. Pastu vyrábí rybářské rodiny v asijských pobřežních vesnicích. Poté ji od nich kupují různí distributor, kteří ji pak šíří do celého světa. Krevety se po vylovení z moře nechávají sušit společně se solí dokud nevznikne požadovaná tmavá hmota. Lze koupit na internetových obchodech nebo v asijských obchodech.
Arašídový olej
Tento olej je v asisjké kuchyni nejpoužívanější. Jeho stupeň zakouření je totiž 227 stupňů, což je oproti ostatním olejům nadprůměrná teplota. Je ideální ke smažení, restovnání a především na WOK pokrmy. Má jemnou oříškovou chuť, výborné jsou na něm řízky, hranolky a asijská jídla. Do kari pasty se někdy dává i olivový či slunečnicový olej, ale já nejsem zastáncem, protože poté ztrácí pasta na autentičnosti. Dá se opět pořídit v asijských obchodech, občas ve vietnamských večerkách či na internetu.
Citrónová tráva
V Thajsku roste citronová tráva téměř jako plevel ve velkých trsech, lze ji pěstovat bez problémů i u nás (třeba v květináči). Spodní světlá část stonku se používá kromě kari past také do polévek (např. Tom yum). Do pokrmu se většinou pouze vloží vcelku či na menší kusy a před podáváním se opět vyjme. Je typická svěží citrónovou chutí, která dodá pokrmu další rovinu chuti. Já ji kupuji v M&S.
Thajská šalotka
Neboli Hom-Daeng je rozhodně ostřejší a štiplavější než její bratři. Má načervenalou barvu a bývá menší než jiné druhy šalotky. Zde bych ještě pochopila, kdyby byla nahrazena šalotkou banánovou nebo klasickou, protože se hůř shání. Já ji kupuji v asisjkých obchodech, ale ne vždy ji mají.
Tipy na nákupy
- Makro
- Asijské obchody – např. Thai’s Asian Food Shop, Francouzská 66, Praha 10 nebo LEE KUM KEE, Korunní 99, Praha 3
- Sapa, Malešická tržnice
- Marks & Spencer
- www.asiafood.cz
- Pokud máte v blízkosti bydliště vietnamskou večerku, zkuste se s prodejcem domluvit, zda by vám nepřivezl nějaké asijské potraviny z jejich zdroje, bývají velmi zdvořilí.