Cream tart – Number / Alphabet cake – Biscuit cake

Vystaveno:

Máme tu třetí tutoriál! 🙂 Aneb pokud jste narazili na tento recept, určitě se podívejte i na moje video na Youtube, kde je vše hezky popsáno a ukázáno.

Cream tart či number / alphabet cake poprvé na svůj IG profil nahrála někdy v červenci roku 2017. Netrvalo to dlouho a tenhle fešák se dostal až k nám 🙂 Musím říct, že je to za mě fakt pecka, šíleně se mi ten nápad líbí! Protože se příprava může zdát složitá, rozhodla jsem se natočit video a při té příležitosti vám vysvětlit i postup u přípravy jednoho z francouzských těst pâte brisée.

Na 1 cream tart o velikosti A4

Pâte brisée

Krém

  • 500 g mascarpone
  • 500 ml šlehačky 33%
  • 200 g pudrového cukru (nebo moučka)

Ozdoby

  • Květiny
  • Makronky
  • Ovoce
  • Pusinky atd.

Než začnete dělat tenhle dezertík, rozmyslete si, jaké číslo, písmeno nebo znak byste chtěli upéct 🙂 Potom si to buď narýsujte, nakreslete nebo vytiskněte na papír a ten vystřihněte.

 

Příprava těsta

Mouku a cukr dejte do větší mísy nebo na vál. Na tuto směs nakrájejte na slabší plátky chladné máslo. Nyní je důležité pracovat pouze špičkami prstů a vytvořit jakousi drobenku. Nemělo by to zabrat déle, než 6 minut. Do žmolenky přidejte prošlehaná vejce s ledovou vodou a vanilkou a pouze prsty jedné ruky hněťte do nepravidelné koule. Pokud by těsto bylo hodně suché, případně přidejte ještě jednu lžíci vody. Pozor ale, těsto by nemělo lepit.

 

Frezáž

Nyní je na řade takzvaná fraisage. Jedná se o závěrečné hnětení těsta, kdy dochází k úplnému spojení tuků s moukou. Těsto položte na lehce pomoučněný vál a rozdělte si ho na 5 menších kusů. Hranou dlaně (rozhodně ne celou dlaní, která je moc teplá) sklouzněte po části těsta asi 15 cm směrem od sebe. Těsto se hezky rozmázne po válu a to je přesně to, co chceme. Až bude celá část uhnětená, stěrkou z něj znovu vytvarujte nepravidelnou kouli a pokračujte tak i s ostatními částmi. Poté je stejným způsobem spojte dohromady, vytvarujte do koule a zabalte do dvou vrstev potravinové fólie. Takto uhnětené těsto by mělo odpočívat v lednici minimálně 2 hodiny, ale lepší je nechat ho přes noc.

 

Válení těsta

Těsto vyndejte z lednice, rozbalte ho, ukrojte si polovinu a počkejte asi 10 minut (podle toho, jak dlouho bylo v lednici, možná bude potřeba více času, důležité je, aby těsto nepraskalo při válení a zároveň, aby se nelepilo a nebylo moc měkké). Tu druhou půlku dejte klidně zatím ještě do lednice. Těsto položte na pečící papír, vystřižený v rozměru tak, aby se vešel na plech, a začněte válet. Těsto můžete při válení buď lehce sypat hl. moukou nebo přes něj dát další pečící papír. Správně se válí od středu směrem od sebe vždy tak, aby se zastavilo cca 2 cm od kraje. Těstem si klidě pootočte a pokračujte stejnými pohyby. Vzniknout by měl „rámeček“, do kterého půjde pohodlně vyříznout vámi vybrané číslo, písmeno nebo znak. Těsto by mělo být slabé asi 3 – 5 mm.

Nyní si zapněte troubu na 190 stupňů. Vyříznutý ornament lehce přitiskněte na vyválené těsto a opatrně jej vyřízněte. Je dobré mít větší nůž na delší hrany a menší nožík na detaily. Pokud byste si chtěli pojistit dobrý výsledek výřezu, dejte před vyřezáváním těsto do lednice na 30 – 60 minut. Někdo ho dává pro urychlení i do mrazáku, ale málokomu se tam velký plát těsta na válu vejde.

Vyříznutý ornament opatrně přetáhněte na plech a pečte v troubě asi 8 minut. Záleží ale na vaší troubě – zkrátka až začnou okraje lehce zlátnout, je čas „sušenku“ vyndat. Stejně pokračujte i s druhou částí těsta.

 

Krém

Na krém si připravte chladné mascarpone a vychlazenou šlehačku. Společně s cukrem vše vyšlehejte dokud nebude krém tvořit pevnější špičky. Trvá to asi pět minut. Do krému můžete přidat i vanilku podle chuti 🙂

 

Zdobení

Krém si připravte do zdobícího pytlíku s kulatou trezírovací špičkou (zdobičkou). Na pracovní plochu – nebo ideálně na tác, na kterém budete chtít svůj crem tart servírovat, položte první sušenku. Na ni co nejpravidelněji sázejte „bobečky“ z krému. Poté pomocí nějakých placatých pomocníků (obracečka, špachtle na krémy atd.) přeneste druhou sušenku na krém. Nyní opět naneste krém v podobě bobečků.

Nakonec cream tart ozdobte květinami, makronkami, ovocem, pusinkami  zkrátka fantazii se meze nekladou 🙂

Dort je nejlepší druhý den, když se hezky proleží v lednici – sušenka lehce změkne a zvláční a cream tart se tak bude i výborně krájet na menší porce 🙂  Ze zbytku těsta si můžete upéct výborné máslové sušenky.

 

Tento dezert jsem připravila v mojí vysněné troubě Miele. Chceš se o Miele spotřebičích dozvědět víc? Klikni sem:-)

Dobrou chuť 🙂