Zelňačka

Vystaveno:

Tradiční zimní polévka, která se hodí na studené večery nejen o Vánocích! Společně s nádhernými doplňky z Butlers tvoří perfektní dvojku, nemyslíte? 🙂

Na 4 porce
  • 1 střední cibule
  • 40 g másla
  • 2 lžíce kvalitní červené papriky
  • Špetka drceného kmínu
  • 1,5 lžíce hladké mouky
  • 800 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 500 g kysaného zelí
  • 2 střední brambory, vařené zvlášť na kostičky
  • Uzený bok, slanina nebo čabajka (asi 150 g)
  • 100 ml 30 – 40% smetany
  • Crème fraîche nebo zakysaná smetana
  • Petrželka
  • Sůl, pepř
Postup

Cibuli nakrájejte na kostičky a na střední ohni ji zpěňte na másle. Až zesklovatí, zasypte ji paprikou a kmínem. Jen minutku míchejte a zaprašte moukou. Máslová jíška je hotová, když se krásně spojí s tukem a začne vonět. Trvá to maximálně dvě minuty. Poté jíšku zalijte studeným vývarem a přiveďte k varu. Je potřeba polévku stále míchat, aby se jíška nepřichytila ke dnu.

Mezitím slijte tekutinu ze zelí do misky a ponechejte na dochucení. Zelí pokrájejte na kratší kusy (já to ale nedělám :-)), aby se vám polévka lépe jedla. Až vývar začne vřít, přidejte zelí, osolte a opepřete. Nechte vařit asi 15 minut na středním ohni.

Klobásu (nebo bůček) nakrájejte na kostky a společně s vařenými bramborami vhoďte do polévky. Nakonec přilijte smetanu, promíchejte a případně přikyselte nálevem ze zelí.

Takto připravenou polévku můžete podávat se lžičkou crème fraîche a s petrželkou.

Dobrou chuť 🙂
Štítky: ,