Miluji rodinné firmy s příběhem a historií. Firma Papadimitriou vznikla již v roce 1939 a neuvěřitelně si cením pokračující generace. Není lepší firmy, než té rodinné. Papadimitriou inovují, ale přesto zachovávají tradice. Toto je i mé motto, které vyznávám zde na svém blogu i v životě. Moc ráda jsem vyzkoušela nové příchutě balzamikových krémů, v tomto případě chili. Tímto děkuji portálu Blogerky.cz za příležitost 🙂
Potřebuješ
- 1,5 – 2 kg chobotnice
- Sůl
Na vývar:
- 3 řapíky celeru, nakrájené na menší části
- 4 bobkové listy
- 6 snítek tymiánu
- Lžička semínek koriandru
- Lžička černého pepře
- Sůl
Na marinádu:
- 80 ml olivového oleje
- 1 červená chilli paprička
- 1 zelená chilli paprička
- 2 lžíce chili balsamic cream Kalamáta Papadimitriou
- 4 snítky tymiánu
Na chilli omáčku:
- Olivový olej
- 2 šalotky / 1 menší cibule
- 1 stroužek česneku
- 30 g pasty harissa
- 50 g rajčatového protlaku
- 2 lžíce chili balsamic cream Kalamáta Papadimitriou
- 70 – 100 ml vývaru z chobotnice
- 50 ml bílého vína
- Lžička kurkumy
- Špetka mletého muškátového oříšku
- Sůl, pepř
- Šťáva z ½ citrónu
Příloha:
- Bageta, jarní zelenina
Recept
Na vaření chobotnice budeš potřebovat velký hrnec, aby byla celá potopená. Napusť do něj studenou vodu, přidej koření, bylinky, celer a přiveď k varu.
Chobotnici je potřeba nejdříve vydrbat solí, proto ji pořádně osol a postupuj, jako při peelingové masce 🙂 Až se začne voda vařit, chobotnici chyť „pod krkem“ a asi 5 x ji ponoř do vody a zase vyndej. Jde o to, aby se voda nepřestala vařit. Přiklop poklicí a vař, dokud nebude chobotnice měkká. Bude to trvat kolem 30 minut. Poznáš to tak, že nůž po zapíchnutí lehce zajede a vyjede z chobotnice.
Poté ji vyndej na prkýnko, odkroj hlavu a nakrájej na jednotlivá chapadla. Vlož do marinády. Marinádu si lehce připrav smícháním olivového oleje, chili balsamic cream Kalamáta Papadimitriou, najemno nasekaných chilli papriček, tymiánu, soli a pepře. Nech 30 minut na kuchyni a poté přiklop a dej do lednice ideálně přes noc, ale postačí 2 hodiny.
Na chilli omáčku nakrájej cibuli najemno a osmahni ji na olivovém oleji dorůžova. Přidej česnek, míchej asi 1 minutu a přidej harissu s rajčatovým protlakem a chili balsamic cream Kalamáta Papadimitriou. Až se začne směs vařit, podlij vínem a počkej, než se odvaří alkohol, poté přilij vývar. Vař asi 5 – 7 minut, dokud nevznikne omáčka husté konzistence. Stáhni z ohně, vhoď asi 20 g kostičku másla, citrónovou šťávu, přidej směs koření a vymíchej do hladka. Já omáčku ještě mixuji dohladka ponorným mixérem, ale není to nutné.
Chobotnici vyndej z lednice a nech ji asi 30 minut ležet na kuchyni. Rozpal si grilovací pánev nebo gril a chobotnici griluj asi 6 – 8 minut, dokud nebude krásně zlatá a lehce křupavá. Oproti steaku, chobotnice se musí často otáčet, protože přísavky se moc rády připalují.
Chobotnici servíruj na talíř společně s omáčkou a jarní zeleninkou, já jsem přidala glazurovanou mladou mrkvičku a blanšírovaný hrášek. Můžeš přidat i listy špenátu, rukolu či jiný oblíbený salát.
*Harissa je ostrá kořenící pasta, která pochází z Tuniska. Používá se v celé severní Africe a skládá se z největší části z chilli papriček a dále z česneku, různých druhů koření a oleje. Prodávají ji téměř v každém supermarketu, např. v Kauflandu, Tescu i Albertu.