Výzva s Kalamáta Papadimitriou: Grilovaná chobotnice s chilli omáčkou

Vystaveno:

Miluji rodinné firmy s příběhem a historií. Firma Papadimitriou vznikla již v roce 1939 a neuvěřitelně si cením pokračující generace. Není lepší firmy, než té rodinné. Papadimitriou inovují, ale přesto zachovávají tradice. Toto je i mé motto, které vyznávám zde na svém blogu i v životě. Moc ráda jsem vyzkoušela nové příchutě balzamikových krémů, v tomto případě chili. Tímto děkuji portálu Blogerky.cz za příležitost 🙂

Potřebuješ
  • 1,5 – 2 kg chobotnice
  • Sůl

Na vývar:

  • 3 řapíky celeru, nakrájené na menší části
  • 4 bobkové listy
  • 6 snítek tymiánu
  • Lžička semínek koriandru
  • Lžička černého pepře
  • Sůl

Na marinádu:

  • 80 ml olivového oleje
  • 1 červená chilli paprička
  • 1 zelená chilli paprička
  • 2 lžíce chili balsamic cream Kalamáta Papadimitriou
  • 4 snítky tymiánu

Na chilli omáčku:

  • Olivový olej
  • 2 šalotky / 1 menší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 30 g pasty harissa
  • 50 g rajčatového protlaku
  • 2 lžíce chili balsamic cream Kalamáta Papadimitriou
  • 70 – 100 ml vývaru z chobotnice
  • 50 ml bílého vína
  • Lžička kurkumy
  • Špetka mletého muškátového oříšku
  • Sůl, pepř
  • Šťáva z ½ citrónu

Příloha:

  • Bageta, jarní zelenina
Recept

Na vaření chobotnice budeš potřebovat velký hrnec, aby byla celá potopená. Napusť do něj studenou vodu, přidej koření, bylinky, celer a přiveď k varu.

Chobotnici je potřeba nejdříve vydrbat solí, proto ji pořádně osol a postupuj, jako při peelingové masce 🙂 Až se začne voda vařit, chobotnici chyť „pod krkem“ a asi 5 x ji ponoř do vody a zase vyndej. Jde o to, aby se voda nepřestala vařit. Přiklop poklicí a vař, dokud nebude chobotnice měkká. Bude to trvat kolem 30 minut. Poznáš to tak, že nůž po zapíchnutí lehce zajede a vyjede z chobotnice.

Poté ji vyndej na prkýnko, odkroj hlavu a nakrájej na jednotlivá chapadla. Vlož do marinády. Marinádu si lehce připrav smícháním olivového oleje, chili balsamic cream Kalamáta Papadimitriou, najemno nasekaných chilli papriček, tymiánu, soli a pepře. Nech 30 minut na kuchyni a poté přiklop a dej do lednice ideálně přes noc, ale postačí 2 hodiny.

Na chilli omáčku nakrájej cibuli najemno a osmahni ji na olivovém oleji dorůžova. Přidej česnek, míchej asi 1 minutu a přidej harissu s rajčatovým protlakem a chili balsamic cream Kalamáta Papadimitriou. Až se začne směs vařit, podlij vínem a počkej, než se odvaří alkohol, poté přilij vývar. Vař asi 5 – 7 minut, dokud nevznikne omáčka husté konzistence. Stáhni z ohně, vhoď asi 20 g kostičku másla, citrónovou šťávu, přidej směs koření a vymíchej do hladka. Já omáčku ještě mixuji dohladka ponorným mixérem, ale není to nutné.

Chobotnici vyndej z lednice a nech ji asi 30 minut ležet na kuchyni. Rozpal si grilovací pánev nebo gril a chobotnici griluj asi 6 – 8 minut, dokud nebude krásně zlatá a lehce křupavá. Oproti steaku, chobotnice se musí často otáčet, protože přísavky se moc rády připalují.

Chobotnici servíruj na talíř společně s omáčkou a jarní zeleninkou, já jsem přidala glazurovanou mladou mrkvičku a blanšírovaný hrášek. Můžeš přidat i listy špenátu, rukolu či jiný oblíbený salát.

 

*Harissa je ostrá kořenící pasta, která pochází z Tuniska. Používá se v celé severní Africe a skládá se z největší části z chilli papriček a dále z česneku, různých druhů koření a oleje. Prodávají ji téměř v každém supermarketu, např. v Kauflandu, Tescu i Albertu.

Dobrou chuť 🙂