Toastový máslový chléb

Vystaveno:

Není nad poctivý domácí toustový chléb.

Potřebuješ
  • 50 g másla
  • 450 ml vody
  • 30 g čerstvého droždí
  • 750 g hl. mouky + na podsypání těsta
  • 14 g soli
  • rostlinný olej na vymazání formy
  • formu na biskupský chlebíček.
Postup:

Nech si změknout máslo, do mísy vlij nejprve vodu, do té rozdrob droždí a pak přidej ostatní suroviny. Nyní je potřeba těsto 10 minut hníst vařečkou, robotem nebo rukou do hladkého těsta. Těsto přikryj utěrkou a nech 30 minut zrát na teplém místě. Vyzrálé těsto si dej na vál, rozděl ho na 8 stejných dílů, vytvaruj do kuliček a dej do vymazané formy olejem, jak vidíš na obrázku. Kuličky jemně zmáčkni a nech opět zrát cca 45 minut – dokud nebude těsto 2 cm nad okraj formy.

Troubu rozehřej na 250 stupňů, rozprašovačem postříkej stěny trouby, aby se vytvořila pára, vlož formu a peč 3 minuty. Poté troubu otevři, nech páru odejít, stáhni teplotu na 175 stupňů a peč 35 minut. Chléb vyklop a nech zchladnout na mřížce.

Můžete si ho opéct na másle a dát si ho s marmeládou nebo si udělat sendvič, obě varianty jsou úžasné!

Není nic lepšího ke snídani, než čerstvý domácí chléb!

Dobrou chuť 🙂
Štítky: , ,