Svátek svatého Valentýna je bez čokolády těžko myslitelný 🙂 Čokoláda působí jako afrodiziakum! Zvyšuje vzrušení a povzbuzuje sexualitu…
Na 2 porce potřebuješ:
brownies
- 250 g másla
- 200 g kvalitní hořké čokolády (já dávám mix 85% a 70%)
- 80 g kvalitního kakaa holandského typu
- 65 g hladké mouky
- 360 g cukru krupice
- 1 lžička prášku do pečiva
- 4 velké vejce
- 50 g nasekaných ořechů, volitelné
- čtvercová pečící forma o průměru 22 – 25 cm.
cream cheese krém
- 250 g philadelphie (nebo buko sýr)
- 100 g cukru moučka (nejjemnější, který bude dostupný)
- 3 – 5 lžic burákového másla
mléčný karamel
- 245 ml smetany (ideálně 40%, ale postačí 31%)
- 220 g cukru krupice
- 6 lžic vody
- 1 lžička přírodního vanilkového extraktu (pokud nemáš, nevadí, ale nenahrazuj umělým aromatem, ten není dobrý)
Postup:
Mléčný karamel:
Smetanu si v kastrůlku ohřej s vanilkovým extraktem na nízkém plameni. Dej stranou. Do dalšího kastrůlku si dej cukr a vodu a na vysokém plameni přiveď k varu (směsí ani trochu nehýbej). Nech vařit, dokud nedosáhneš jantarového karamelu (pozor, aby karamel nezhořkl, pozorně ho pozoruj s hned jak zezlátne ho sundej z ohně). Do karamelu postupně přilévej ohřátou smetanu (pozor, bude to prskat a syčet) a energicky míchej metlou.
Na brownies se hodí slaný karamel. Je to nyní celosvětový hit. Slaného karamelu docílíš tak, že do něj přidáš lžičku mořské soli a rozmícháš. Nech zchladnout, ale nedávej do lednice, mohl by být hodně tuhý.
Brownies:
Zapni si troubu na 180 stupňů. Formu vylož pečícím papírem. Připrav si vodní lázeň: vezmi si hrnec, napusť do něj menší množství vody (cca 3 cm) a přiveď k varu. Stáhni oheň na minimum, na hrnec vlož ohnivzdornou mísu (ideálně, aby nikde kolem neunikala pára z vody, kdyby se dostala do čokolády, bylo by zle). Do mísy nalámej čokoládu a přidej na kostičky nakrájené máslo. Za občasného míchání nech rozpustit dokud nebude směs spojená a hladká. Pokud chceš přidat ořechy, přidej je do směsi nyní.
Do druhé mísy si prosej mouku, kakao, přidej prášek do pečiva, cukr a promíchej dohromady. Poté do směsi přidej vejce jedno po druhém a vždy zašlehej (ručně, šlehačem nebo v robotu). Výsledkem by měla být hedvábná hmota. Vylij ji do formy a pokud chceš dovnitř přidat burákové máslo, udělej to nyní. Stačí 8 lžiček lehce zamáčnout do těsta. Peč v troubě cca 30 minut. Pamatuj, že brownies nesmí nikdy být zcela upečené. Mělo by být lehce pružné navrchu a uvnitř ještě stále „lepkavé“. Zkontroluj si to špejlí, měla by být trochu špinavá.
Až je brownies hotové, vyndej ho z trouby a nech vychladnout. Poté ho přendej na prkénko a nakrájej na menší čtverečky nebo z něj vykrajovátkem udělej kolečka, jako vidíš na obrázku.
Cream cheese krém:
Sýr šlehej asi tři minutky v misce, přidej burákové máslo podle chuti a poté po třech částech cukr. S cukrem je to různé, někdo má rád více sladké, někdo méně. Přidej ho tedy spíš podle chuti. K brownies se hodí spíš méně sladký krém. Hotový krém si můžeš dát do cukrářského sáčku nebo ho můžeš nanést přímo na kousek brownies.
Na závěr brownies polij karamelem