Brownies s krémem z arašídového másla a karamelem

Vystaveno:

Svátek svatého Valentýna je bez čokolády těžko myslitelný 🙂 Čokoláda působí jako afrodiziakum! Zvyšuje vzrušení a povzbuzuje sexualitu…

Na 2 porce potřebuješ:

brownies

  • 250 g másla
  • 200 g kvalitní hořké čokolády (já dávám mix 85% a 70%)
  • 80 g kakaa holandského typu
  • 65 g hladké mouky
  • 360 g cukru krupice
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 4 velké vejce
  • 50 g nasekaných ořechů, volitelné
  • čtvercová pečící forma o průměru 22 – 25 cm.

cream cheese krém

  • 250 g philadelphie (nebo buko sýr)
  • 100 g cukru moučka (nejjemnější, který bude dostupný)
  • 3 – 5 lžic burákového másla

mléčný karamel

  • 245 ml smetany (ideálně 40%, ale postačí 31%)
  • 220 g cukru krupice
  • 6 lžic vody
  • 1 lžička přírodního vanilkového extraktu (pokud nemáš, nevadí, ale nenahrazuj umělým aromatem, ten není dobrý)
Postup:

Mléčný karamel:

Smetanu si v kastrůlku ohřej s vanilkovým extraktem na nízkém plameni. Dej stranou. Do dalšího kastrůlku si dej cukr a vodu a na vysokém plameni přiveď k varu (směsí ani trochu nehýbej). Nech vařit, dokud nedosáhneš jantarového karamelu (pozor, aby karamel nezhořkl, pozorně ho pozoruj s hned jak zezlátne ho sundej z ohně). Do karamelu postupně přilévej ohřátou smetanu (pozor, bude to prskat a syčet) a energicky míchej metlou.

Na brownies se hodí slaný karamel. Je to nyní celosvětový hit. Slaného karamelu docílíš tak, že do něj přidáš lžičku mořské soli a rozmícháš. Nech zchladnout, ale nedávej do lednice, mohl by být hodně tuhý.

 

Brownies:

Zapni si troubu na 180 stupňů. Formu vylož pečícím papírem. Připrav si vodní lázeň: vezmi si hrnec, napusť do něj menší množství vody (cca 3 cm) a přiveď k varu. Stáhni oheň na minimum, na hrnec vlož ohnivzdornou mísu (ideálně, aby nikde kolem neunikala pára z vody, kdyby se dostala do čokolády, bylo by zle). Do mísy nalámej čokoládu a přidej na kostičky nakrájené máslo. Za občasného míchání nech rozpustit dokud nebude směs spojená a hladká. Pokud chceš přidat ořechy, přidej je do směsi nyní.

Do druhé mísy si prosej mouku, kakao, přidej prášek do pečiva, cukr a promíchej dohromady. Poté do směsi přidej vejce jedno po druhém a vždy zašlehej (ručně, šlehačem nebo v robotu). Výsledkem by měla být hedvábná hmota. Vylij ji do formy a pokud chceš dovnitř přidat burákové máslo, udělej to nyní. Stačí 8 lžiček lehce zamáčnout do těsta. Peč v troubě cca 30 minut. Pamatuj, že brownies nesmí nikdy být zcela upečené. Mělo by být lehce pružné navrchu a uvnitř ještě stále „lepkavé“. Zkontroluj si to špejlí, měla by být trochu špinavá.

Až je brownies hotové, vyndej ho z trouby a nech vychladnout. Poté ho přendej na prkénko a nakrájej na menší čtverečky nebo z něj vykrajovátkem udělej kolečka, jako vidíš na obrázku.

 

Cream cheese krém:

Sýr šlehej asi tři minutky v misce, přidej burákové máslo podle chuti a poté po třech částech cukr. S cukrem je to různé, někdo má rád více sladké, někdo méně. Přidej ho tedy spíš podle chuti. K brownies se hodí spíš méně sladký krém. Hotový krém si můžeš dát do cukrářského sáčku nebo ho můžeš nanést přímo na kousek brownies.

Na závěr brownies polij karamelem

Dobrou chuť 🙂
Štítky: ,