Málokdo ví, že takto krémová polévka se nazývá restaurant. V 16.století volali pouliční prodavači polévek „restaurer“, když lákali na hustou polévku jako lék proti vyčerpání. V roce 1765 byla v Paříži otevřena první restaurant – tedy polévkárna. Od toho je odvozen i název dnešních restaurací.
Potřebuješ:
- 800 g mrkve
- Olivový olej
- 3 snítky rozmarýnu nebo tymiánu (nebo kombinace)
- 1/2 palice česneku
- 1 cibule
- 25 g másla
- min 30% šlehačka (já používám extra light 40% :-D)
- 1 l zeleninového vývaru (nebo kuřecího)
- sůl, pepř
Postup:
Mrkev oloupej, odkroj konce, rozkroj napůl a pak ještě podélně. Na plech s pečícím papírem dej česnek, mrkev, celé snítky bylinek, osol, opepři a dej péct do trouby na 200 stupňů dokud mrkev nezačne chytat zlatavou barvu. Trvá to asi 45 minut. Poté si nakrájej cibuli nahrubo a opeč ji na másle dozlatova. Mezitím si ohřej vývar a obojí nech stranou dokud nebude mrkev opečená.
Opečenou mrkev vyndej z trouby, přidej k cibuli a zalij vývarem (přidej pouze část a poté dolívej do požadované hustoty). Palici česneku vymačkej do směsi, přilij asi 100ml šlehačky a společně rozmixuj tyčovým mixérem. Dej pozor, aby se do směsi nedostaly dřevnaté části z bylinek, lístky nevadí, ba naopak. Polévku osol, případně opepři a přeceď do jiného hrnce. Prohřej a servíruj. Já k tomu mám ráda pečivo opečené na másle. Polévku můžeš ozdobit téměř čímkoliv – opraženým sezamem, piniemi, petrželovým olejem (tyčovým mixérem rozmixuješ petrželku v troše olivového oleje), smetanou atd. Jen pamatuj, že všeho s mírou, protože nechceme přebít chuť mrkvičky 🙂